Rijk van Nijmegen

Studenten maken kerstpakketten voor mensen in armoede

Studenten werken samen voor een kerstactie.
Studenten werken samen voor een kerstactie. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het was de eerste in Nederland, de Maatschappelijke Diensttijd City Takeover. Een initiatief waarbij meer dan duizend jongeren en vijftig organisaties in Nijmegen hun krachten hebben gebundeld om de stad leuker, mooier en eerlijker te maken. Zo pakten ROC-studenten onder leiding van studenten van de Radboud Universiteit kerstpakketten in voor mensen in armoede.
Bij de lucht van verschraald bier in het pand waar vroeger Diogenes zat, worden donderdagmiddag ROC'ers ontvangen door de studenten van de christelijke Nijmeegse studentenvereniging de Navigators (NSN). De avond hebben ervoor hebben ze hier nog staan dansen en drinken, maar vandaag moet er gewerkt worden. Er worden kerstpakketten ingepakt.

Iets doen voor een ander

Het is één van de onderdelen van de MDT City Takeover. MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd, een programma van het ministerie van OCW. Het is een samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Daisy Satijn van de organisatie licht toe: “Daarbij kunnen ze zich inzetten voor de samenleving, iets doen voor een ander, werken aan hun eigen talenten en betekenisvolle ontmoetingen doen."
Hanna Koetsveld van NSN geeft de ROC scholieren instructies: “Die kerstpakketten gaan we dus uitdelen aan onze buren. De buren hebben soms geluidsoverlast van ons, dus we willen nu iets gezelligs met hen doen en iets leuks aan ze geven.”
Moeten de kerspakketten een burenruzie oplossen? Hanna: “Haha, nou ruzie is een beetje een groot woord hoor. Maar af en toe krijgen we wel een belletje inderdaad.”

'Liefde voor die mensen op straat'

Maar het grootste deel van de kerstpakketten is bedoeld voor mensen in armoede, zoals mensen die op straat leven. Hanna vertelt de ROC-studenten: “We hebben mijnheer Kevin die op straat leeft die komt vaak op woensdag hier bij ons. En dat kletsen we eventjes en helpen hem waar we kunnen. Ik voel altijd een soort liefde voor de mensen die hier op straat leven.”
Terwijl in het clubgebouw van de studentenvereniging de kerstpakketten worden ingepakt, zijn anderen in het Radboudumc druk met het maken van kerstversieringen, zoals kerstballen en kaarten met een wens erop. Hiermee willen ze de patiënten een hart onder de riem steken. Jens Lutjenhuis: “Het is heel gezellig om te doen en je doet het voor een goed doel. Want die mensen verdienen ook gewoon een mooi kerstfeest hier in het ziekenhuis.”

'Leuke verrassing'

Gezamenlijk gaan de scholieren met de kerstversieringen en kaarten de afdeling oncologie op. “Hoi, goedemiddag” zegt Loïs Voors die momenteel stage loopt op het Radboudumc. “Wij zijn bezig met een evenement in Nijmegen en we willen uit graag wat toereiken.” Leendert Brandon, die in het ziekenhuisbed ligt, is aangenaam verrast. “Een hartstikke leuke verrassing ja. Het is wel een betrokkenheid en dat is leuk met de jonge generatie.”
“Hele fijne feestdagen. Doeg!” En daar gaan de jongeren alweer. Op naar de volgende patiënt.
Jongeren komen in actie