Gelderland

Celstraffen geëist om mondkapjesfraude, zogenaamd uit naam van Ali B.

Rapper Ali B. had niets met de fraude te maken.
Rapper Ali B. had niets met de fraude te maken. © ANP
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Arnhem celstraffen van tien maanden geëist tegen twee mannen. Zij maakten volgens het OM deel uit van een bende die tijdens de coronacrisis mondkapjes aanbood uit naam van een bedrijf van Ali B. De bekende rapper heeft niets met de oplichting te maken en wist van niks.
Via nagemaakte websites die de naam van Ali B. Beheer droegen, konden in coronatijd mondkapjes worden besteld. Maar na betaling werden de mondkapjes niet geleverd. De opbrengst van de 'verkoop' werd door de verdachten volgens het OM witgewassen.
Vijf bedrijven zijn de dupe geworden van de oplichtingspraktijken. De officier sprak van "grove" oplichting doormiddel van "smerige" praktijken.

Gedupeerden meldden zich bij bedrijf van Ali B.

De zaak kwam aan het rollen toen het bedrijf Ali B. Beheer aangifte deed bij de politie. Omdat de betaalde mondkapjes niet geleverd werden zochten de gedupeerde bedrijven contact met het bedrijf van Ali B., waarna de oplichting aan het licht kwam.
De twee mannen vervalsten certificaten en whatsapjes voor de oplichtingspraktijken. Ook zouden de verdachten zogeheten geldezels geronseld hebben, die hun bankrekening beschikbaar stelden voor de scam. De beide verdachten lieten de geldezels de gestorte bedragen voor de mondkapjes van de bankrekeningen pinnen. Bij de oplichting gaat om een bedrag van 456 duizend euro.
Vandaag moesten onder anderen ook twee geldezels voor de rechtbank verschijnen. De officier van justitie eiste vijf maand celstraf tegen een van hen. De ander moet van hem een werkstraf van 100 uur opgelegd krijgen.

'Geldezel was net als onze koning een beetje dom'

De advocaat van één van de geldezels vroeg vrijspraak. Zijn cliënt kreeg 1000 euro voor het beschikbaar stellen van zijn bankrekening. Maar hij zou niets van de oplichtingspraktijken geweten hebben. Hij stelde zijn bankrekening ter beschikbaar, omdat hem wijsgemaakt was dat dat fiscaal aantrekkelijk zou zijn voor een vriend. "Net als onze koning was hij een beetje dom," aldus de advocaat. "Maar net als onze koning verdient hij daarvoor geen straf."
Op 11 januari moeten in deze zaak nog twee verdachten voor de rechter verschijnen.