Gelderland

Wat heeft storm Pia in petto voor ons?

Boom omgevallen op de Dikkenbergweg in Bennekom door storm Pia
Boom omgevallen op de Dikkenbergweg in Bennekom door storm Pia © AS Media
Gelderland maakt zich klaar voor code geel. Sinds donderdagochtend is storm Pia officieel de eerste winterstorm van dit jaar. De impact van de storm valt vooralsnog mee, zegt Raymond Klaassen van WeerPlaza.
"Hoewel het momenteel stevig waait in Gelderland, is er nog geen sprake van stormkracht", zegt Klaassen op Radio Gelderland. "Op dit moment geldt er windkracht 5. Bij stormkracht spreken we over windkracht 9. Dus er zit echt wel een verschilletje tussen. Wel geldt er af en toe in de open gebieden in Gelderland windkracht 6."

Windstoten

We moeten vanmiddag en vanavond het meest letten op de windvlagen, zegt de weerman. "Zeker tijdens de buien kunnen windstoten voorkomen van wel 80 km/u. Dan kan er wel eens een tak van een boom waaien of misschien zelfs wel een dakpan. Zorg ook dat de kerstversiering buiten goed vastzit. Dat is wel iets om vanmiddag en vanavond in de gaten te houden, want er is een waarschuwing afgegeven tot middernacht voor deze windstoten", aldus Klaassen.

Kom ik veilig thuis?

Volgens Rijkswaterstaat is er door code geel kans op hinder en vertraging op de weg. "Rijd langzamer en houd grotere afstand tot andere weggebruikers", is het advies. Verder adviseert Rijkswaterstaat voor vertrek de actuele wegsituatie in de gaten te houden.
De NS laat weten dat er vooralsnog geen maatregelen zijn getroffen. "Natuurlijk houden we nauwlettend de boel in de gaten", laat een woordvoerder weten. Zoals altijd adviseert de NS kort voor vertrek de reisplanner te checken.