Liemers

Zevenaarse Joënna brengt vrede rond op de fiets

Still uit de kerstvideo
Still uit de kerstvideo © Gemeente Zevenaar
ZEVENAAR - Het is een jaarlijkse traditie inmiddels in de gemeente Zevenaar. Dus ook dit jaar komt deze gemeente met een speciale video-kerstboodschap voor alle inwoners. Het thema is dit jaar vrede.
In de video schrijft de 10-jarige uit Oud-Zevenaar een brief naar de burgemeester met de vraag ‘wat kunnen we doen om vrede te krijgen’? Dat doet ze nadat ze het Jeugdjournaal ziet. Burgemeester Luciën van Riswijk maakt vervolgens samen met de wethouders kadootjes die Joënna daarna op de fiets rondbrengt.

Van oorlogsveteraan tot oma en opa

De vier cadeaus worden bezorgd bij verschillende mensen. Hugo van den Boogaard uit Pannerden is oorlogsveteraan. Hij is in 1979 en 1980 uitgezonden geweest naar Libanon. Annemarie Klopper en Paul Klopper uit Oud-Zevenaar krijgen ook een doosje. Zij zijn de oma en opa van Joënna en geven haar een gevoel van rust en vrede. Ze geven haar het volgende mee: "Vrede begint bij jezelf. Heb vrede met jezelf, met je omgeving, sta open en accepteer en respecteer de mensen zoals ze zijn. Ongeacht afkomst, geaardheid of religie. Dan kan vrede in de wereld landen en wortelen, zonder oorlogen. Wij wensen een vrije en open wereld voor onze (klein)kinderen."
Loes Epping uit Lobith is een bekend gezicht in Lobith. Ze is actief voor het Bewonersplatform Lobith Tolkamer. Ook voor haar is het thema vrede heel belangrijk. Tot slot is er een kadootje voor Noan, Maro en Lotte uit Zevenaar. De drie kinderen zijn vrienden van elkaar. Ze schrikken op televisie van beelden over oorlogen. De video is gemaakt door Sjoerd Geurts.
Zevenaarse Joënna brengt vrede rond op de fiets