Gelderland

Een échte of plastic boom? Wat is beter?

Hoe duurzaam is jouw kerstboom?
Hoe duurzaam is jouw kerstboom? © ANP
ARNHEM - Voor veel mensen hoort het er elk jaar weer bij: een kerstboom. Maar mensen worden zich steeds bewuster van de impact op het milieu. Wat is beter? Een echte kerstboom of een plastic boom? Maar het duurzaamste is een al dan niet versierde kamerplant.
Dat is namelijk de tip van Milieu Centraal: versier een van je kamerplant. Ook kun je kiezen voor een losse kersttak. Wil je toch een boom, dan kun je een kleinere boom kopen, liefst biologisch en lokaal gekocht.
Een kerstboom kan bijna niet zonder kerstboomlampjes. Kies dan altijd voor led-lampjes, want die zijn acht keer zuiniger dan gloeilampjes. En daarmee bespaar je dus fors op je stroomverbruik. Doe de lichtjes uit als je weggaat of gaat slapen. Aan te raden is om een kunstkerstboom zonder verlichting te kopen met daarbij losse kerstboomverlichting. Dan hoef je de boom namelijk niet te vervangen als de verlichting het niet meer doet.

Milieudefensie heeft een aantal tips voor een duurzame kerstboom:

  • Huur een kerstboom. Elk jaar gaan miljoenen kerstbomen in rook op. Door een kerstboom te huren voorkom je dat. Maar let op: dit is alleen duurzaam als de tuinder waar je de boom haalt niet te ver rijden is.
  • Koop een tweedehands kerstboom. Bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Er worden in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen gekocht, dus daar is veel milieuwinst te boeken.
  • Neem een tiny kerstboom of maak er zelf een. Het is een kerstboom op stof voor aan de muur, met echte kerstlichtjes erin.
  • Een kerstboom kopen en na kerst in je tuin planten. Kies dan wel voor een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet hem niet naast de verwarming. Zo overleeft de boom de Kerst.
  • De kerstboom adventskalender. Die kun je zelf maken met allemaal envelopjes aan de de muur in de vorm van een kerstboom. Stop er wat lekkers in of een briefje met een mooie wens. Maar je kunt ook een kerstboom adventskalender bestellen.

Is echt of nep duurzamer?

Wil je toch een nieuwe kerstboom kopen, dan is de vraag wat duurzamer is: een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Bij een echte kerstboom belast je het milieu door de impact van gewasbeschermingsmiddelen, de machines bij het kappen, het verpakkingsmateriaal en het transport van de boom. Maar het productieproces van een plastic kerstboom is ook niet goed voor het milieu. Dat kan worden gecompenseerd door de langere levensduur van een kunstkerstboom.
Vuistregel is dat als een kunstkerstboom minimaal tien jaar meegaat, dat de boom het milieu beter belast dan een echter kerstboom. Onderzoeker Joop Spijker van de Wageningen Universiteit vertelde de NOS dat minimaal vijftien jaar gebruik nog beter is.
Maar wie zijn CO2-voetafdruk tijdens de feestdagen drastisch wilt verminderen, heeft volgens woordvoerder Sanne Janssen van Milieu Centraal eigenlijk maar één optie: helemaal geen boom opzetten. Is dat niet erg ongezellig? "Je kan altijd nog een plant of tak versieren om toch dat kerstgevoel te krijgen."