Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Dode wolf op Veluwe mogelijk bekende niet-schuwe wolf

De dode wolf op de Veluwe.
De dode wolf op de Veluwe. © Nationaal Park de Hoge Veluwe.
OTTERLO - In het Nationaal Park de Hoge Veluwe is een dode vrouwelijke wolf aangetroffen, meldt BIJ12, het bureau dat de wolvenzaken afhandelt. Het dier bleek er al eventjes te liggen. Mogelijk gaat het om een oude bekende: de niet-schuwe wolf die vlakbij mensen kwam. En op wie de provincie in de zomer nog wilde paintballen.
De wolf is aangetroffen door een van de medewerkers van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. "Een van mijn collega's rook een enorme putlucht en ging vervolgens even kijken wat er aan de hand was", vertelt Jakob Leidekker, bedrijfsvoerder van het park.
"Er bleek al een paar dagen een dooie wolf te liggen. Wij hebben toen onze handen ervan afgetrokken en alles overgelaten aan de politie."
Bekijk hieronder de reactie van Leidekker
Leidekker vertelt over de dode wolf

Op natuurlijke wijze overleden

Leidekker heeft een sectierapport over het beest gelezen. "Daarin staat dat het niet aannemelijk is dat hij door een onnatuurlijke dood is gestorven. Voor mij betekent dat dat hij op een natuurlijke wijze is overleden."
De dood aangetroffen wolf.
De dood aangetroffen wolf. © Nationaal Park de Hoge Veluwe

Waar is de niet-schuwe wolf heen?

Medewerkers van het Nationaal Park hebben enige tijd een niet schuwe wolf zien lopen. Eind 2022 doken er beelden op van een wolf die een fietser achtervolgde en beelden van een wolf die vlak langs een gezin liep.
Natuurorganisaties maakten zich ernstig zorgen om het dier: een wolf die mensen niet schuwt. Maar sinds de dode wolf in september werd aangetroffen, is die niet schuwe wolf niet meer gesignaleerd.
BIJ12 kan niet bevestigen dat de dode wolf de niet schuwe wolf is. ''Het is speculeren, want we hebben geen dna van de niet schuwe wolf.'' Ook bleek het dier zodanig vergaan dat herkenning aan uiterlijk niet goed mogelijk was.
Deze dode wolf stond in de kwartaalcijfers van BIJ12. Wil je meer weten over deze wolf, maar ook over andere wolven? Hier vind je de rapportage.
In een laboratorium in Wageningen wordt extra onderzoek verricht om DNA te achterhalen van de wolf. Dat doen ze via een tand die ze uit de wolf hebben getrokken.