Arnhem en omstreken

Boosheid om 'nee' tegen nieuw hoofddoekdebat in Arnhem

Arnhemse coalitie blokkeert nieuw debat over religieuze uitingen bij boa's.
Arnhemse coalitie blokkeert nieuw debat over religieuze uitingen bij boa's. © ANP
ARNHEM - Er wordt in Arnhem voorlopig geen nieuw debat gevoerd over het toestaan van religieuze uitingen bij boa's. De PVV wilde een spoeddebat nadat het college vorige week bekend maakte dat handhavers bij hun uniform hoofddoeken, kruisjes en keppeltjes mogen dragen. De coalitie ziet geen heil in zo'n debat.
"Ongehoord en een dieptepunt van de democratie", reageert VVD-raadslid Nicky Eppich woest. Volgens haar is het een onderwerp dat 'heel erg speelt in de samenleving' en moet het debat daarover niet uit de weg worden gegaan.
Bijna twee jaar geleden werd een voorstel van DENK aangenomen om religieuze uitingen als hoofddoeken, keppeltjes, kruisjes en tulbanden toe te staan bij het uniform van boa’s. Toenmalig wethouder Martien Louwers liet weten dat die motie vooral gezien moest worden als signaal om te komen met landelijke richtlijnen voor alle gemeenten.

'Afstand nemen van religieuze uitingen'

Die richtlijnen kwamen er niet. Sterker nog, minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid bepaalde dat een boa, net als de politie, afstand moet nemen van ‘zichtbare uitingen van levensovertuigingen, religie, politieke overtuiging en geaardheid’. De minister geeft daarbij aan dat zij ‘strikte naleving van deze richtlijn noodzakelijk acht’.
Vervolgens was er bijna anderhalf jaar radiostilte, tot Arnhem vorige week toch ineens aangaf samen met Tilburg een eigen koers te varen en toch religieuze uitingen bij boa's toe te staan. Het leidde meteen tot veel landelijke discussie en ophef.

'Zoveel gebeurd sindsdien'

Reden voor de PVV om een spoeddebat aan te vragen. Na het aannemen van het Arnhemse voorstel is er zoveel gebeurd, ziet fractievoorzitter Coen Verheij. Niet in de laatste plaats omdat er landelijk een centrumrechtse regering aan zit te komen die hier mogelijk ander beleid op wil maken, vermoedt hij. Verheij wil voorkomen dat er dan weer van alles moet worden teruggedraaid.
Nu is het in de gemeenteraad altijd een goed gebruik geweest om debatverzoeken eigenlijk altijd te accepteren. Toch vinden de coalitiepartijen dat een spoeddebat nu niet nodig is.

'Verbijsterd'

De coalitie en DENK stemden tegen, de overige oppositie voor. "Verbijsterd", was Verheij. "Ik had er zelfs geen rekening mee gehouden dat ze dit zouden doen. Waarom kunnen we het hier niet gewoon over hebben?", vraagt de PVV-voorman zich af. "Door iedereen zijn standpunten te laten uiten, wordt ook gewoon rechtgedaan aan de maatschappelijke discussie."
Een enkele coalitiepartij oppert nog wel dat er een regulier debatverzoek kan worden gedaan. "Maar dan zijn we zo weer maanden verder", weet Verheij. Dat het bovendien afgesproken werk binnen de coalitie lijkt, vindt Verheij 'niet goed'. "Partijen moeten zonder ruggenspraak ieder hun eigen mening kunnen vormen. Dit doet geen recht aan het democratische proces."

'Geen goede beweging'

En daar sluiten andere fracties zich bij aan. Dat de coalitie vooraf zaken aftikt en dichtzet 'went nooit', ervaart Eppich. "Zeer ongelukkig", meent Klaartje Koorn (CDA). Zo voorkomt de coalitie volgens haar dat de raad het gesprek kan aangaan over onderwerpen die actueel of noodzakelijk zijn. "Geen goede beweging."