Rijk van Nijmegen

Grote fietsverlichting controle Wijchen: 'Ik hou me aan de verkeersregels'

Alexander (15) komt netjes met verlichting op de fiets aan op school.
Alexander (15) komt netjes met verlichting op de fiets aan op school. © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Het zijn de donkere dagen voor kerst. Vooral in deze periode is verlichting op de fiets essentieel. Om te zorgen dat leerlingen van het Maaswaal College in Wijchen veilig met de fiets op school aankomen, werd er donderdagochtend een grote fietsverlichtingscontrole gehouden. "De meesten hebben goede verlichting gelukkig", zegt Rob Bolck van Veilig Verkeer Nederland.
Leerling Alexander (15) van de Wijchense middelbare school komt ook netjes met verlichting aangefietst: "Ik mag zo lekker naar binnen, want ik ben niet beboet. Mijn ouders zijn er ook blij mee, want ik hou me gewoon aan de verkeersregels."

Levensgevaarlijk

Alexander ergert zich aan andere leerlingen die zonder verlichting fietsen. "Ik vind dat heel slecht. De fietslamp moet gewoon altijd aan." Een boete uitschrijven, vindt de leerling dan ook 'terecht'. "Je hebt geen geldig excuus. Als je lamp het niet doet, moet je naar de fietsenmaker of zelf thuis je lamp fixen. Of je koopt van die lampjes die je zo op je fiets kunt klikken. Je moet iets hebben. Het is veel veiliger, ook voor automobilisten en andere fietsers."

'Automobilisten zien je niet'

Daar is Bolck het mee eens. "Iedereen moet op de fiets goede verlichting hebben. Het is levensgevaarlijk als je geen goede verlichting hebt. Vooral bij mist en ander gevaarlijk weer, zoals regen of sneeuw. Automobilisten zien je niet als je geen verlichting hebt op je fiets."
De fietsverlichtingscontrole is onderdeel van de ANWB campagne: 'Zet je licht aan!' De actie was niet geheim. Sterker nog: "Door de actie aan te kondigen bestaat er een kans dat een aantal mensen voorafgaand aan de controle hun fietsverlichting in orde maakt. Er zijn natuurlijk altijd mensen die denken dat (verkeers)regels niet voor hen gelden", laat een woordvoerder van de ANWB weten.
"Wij hopen met deze actie het aantal mensen dat zonder licht rijdt te verminderen en als gevolg daarvan het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen."