Rijk van Nijmegen

Na 20 jaar oog in oog met je mogelijke verkrachter

De vrouw was destijds studente in Nijmegen.
De vrouw was destijds studente in Nijmegen. © Flickr
NIJMEGEN - In de rechtbank in Arnhem stond een 54-jarige man deze week oog in oog met de vrouw die hij 20 jaar geleden zou hebben verkracht. De vrouw was destijds studente in Nijmegen. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de man alsnog vier jaar de gevangenis in.
De verdachte uit het Limburgse Echt mocht de rechtszaak tegen hem in vrijheid afwachten, nadat hij in juni van dit jaar alsnog werd aangehouden op verdenking van verkrachting van de studente in 2003.

'100 procent zeker'

Dat maakte dat de vrouw en hij op enkele meters van elkaar stonden te wachten tot de zaak begon. Geert F. ontkent dat hij de vrouw heeft verkracht. Na twintig jaar zijn er weinig herinneringen meer aan die periode. "'Ik weet wel 100 procent zeker dat ik niemand verkracht heb", zei de verdachte tijdens de zitting.
Het slachtoffer lag in de nacht van 1 op 2 juni 2003 te slapen in het studentenhuis waar ze destijds woonde. Rond vier uur in de nacht werd ze wakker toen via het openstaande raam een man haar slaapkamer binnendrong. Die plakte haar mond dicht met tape, bond haar handen op haar rug met tie rips en verkrachtte haar onder bedreiging van een mes.
“In haar eigen veilige woonomgeving”, hield de officier van justitie de rechtbank voor. Hij schetste dat ze, naast verkracht te worden, moet hebben gevreesd voor haar leven. “Hoe gaat een dader haar achterlaten, als die een mes heeft? Wordt dat dood of wordt dat levend?”

Match na 20 jaar

Dat de Limburger alsnog opgepakt werd voor een verkrachting van twintig jaar geleden komt door een match in een databank van de politie. In 2008 werden werden handpalmafdrukken van hem afgenomen na een poging tot diefstal in een woning in Maastricht. Afdrukken in 2003 achtergelaten op de vensterbank van de studentenwoning aan de Graafseweg in Nijmegen bleken daar mee te matchen.
Op het rode shirt waar ze in sliep en dat haar verkrachter, net als haar string, stuksneed met een stanleymes is DNA van de Limburger aangetroffen. Advocaat Anne Winters vraagt zich hard op af waarom nergens anders DNA van haar client is gevonden.
Wat kunnen u en ik verklaren over wat wij twintig jaar geleden hebben gedaan?
Anne Winters, advocaat

Vrijspraak

“U noemde het een nachtmerrie waarin ze is terecht gekomen”, zei ze over de woorden van de officier van justitie. “En daar ben ik het helemaal mee eens”. Maar ze vraagt vrijspraak omdat ze het bewijs te mager vindt. De verdachte kan zich weinig tot niets meer herinneren van twintig jaar geleden, maar ontkent de verkrachting te hebben begaan.
“Je vergeet toch niet dat je een zedenfeit hebt gepleegd”, betoogde Winters tijdens de zitting. “Maar wat nu als diegene dat feit niet heeft gepleegd? Heeft iemand dan ook nog herinneringen aan wat er twintig jaar geleden van zondag op maandag is gebeurd?”
“Wat kunnen u en ik verklaren over wat wij twintig jaar geleden hebben gedaan of waar we waren op een specifieke dag?” Het slachtoffer hoorde het allemaal aan vanaf de publieke tribune achter glas.
De uitspraak volgt op woensdag 17 januari.
'In haar eigen veilige woonomgeving'