Gelderland

Verkoop 'vierwerk' start een dag eerder

F2-siervuurwerk gaat een dag eerder in de verkoop.
F2-siervuurwerk gaat een dag eerder in de verkoop. © Pexels
Over precies een week start de verkoop van siervuurwerk, of zoals het sinds kort wordt genoemd: 'vierwerk'. Dat is een dag eerder dan gebruikelijk, gezien oudejaarsavond op een zondag valt. “Wettelijke regelgeving staat het niet toe dat er op zondag siervuurwerk wordt verkocht. Om die reden start de ‘vierwerkverkoop’ dit jaar al op donderdag", legt Leo Groeneveld van de vuurwerkbranche uit.
Vanaf 28 december is het dus toegestaan om categorie F2-siervuurwerk in huis te halen. Dat vierwerk is bestemd voor buitenshuis in een afgebakende plaats. Vierwerk levert weinig gevaar op en heeft een laag geluidsniveau.
Eerder meldde de branche dat siervuurwerk dit jaar anders is ontworpen. Het grondvlak is voortaan minimaal zo breed als hoog, waardoor omvallen verleden tijd is.
Verkoop van categorie F1-vuurwerk, zoals knalerwten en sterretjes, is overigens wel het hele jaar toegestaan, dus ook op oudejaarsavond.

Gratis vuurwerkbril en aansteeklont

Bij aankoop van F2-vuurwerk krijgen klanten een gratis vuurwerkbril en aansteeklont geleverd. De vuurwerkbranche roept dan ook met klem op: 'draag de bril, gebruik de aansteeklont en houd voldoende afstand'.
Om oogletsel te voorkomen, wordt ook omstanders geadviseerd om een vuurwerkbril op te zetten. "Dit kan een groot verschil maken. Zo houden we met elkaar Nederlands mooiste traditie in stand", aldus Groeneveld.