Gelderse Vallei

Zwartrijder spuugt conducteur in het gezicht: 'Voelt onwijs vies'

Hij gooide zijn fiets naar een treinconducteur. Ook spuugde hij zijn slachtoffer in het gezicht.
Hij gooide zijn fiets naar een treinconducteur. Ook spuugde hij zijn slachtoffer in het gezicht. © politie/Plaats Delict
DE KLOMP - De politie zoekt een zwartrijder die een NS-conducteur op woensdag 1 november in zijn gezicht heeft gespuugd. Ook gooide hij zijn fiets tegen het slachtoffer, omdat hij geen kaartje had en de trein was uitgezet.
Het voorval deed zich voor op het perron van station Veenendaal-De Klomp. De conducteur was van het gebeurde erg onder de indruk, vertelt de politie in het opsporingsprogramma Plaats Delict. "Het slachtoffer gaat bijna met pensioen."
De conducteur kreeg een melding dat een reiziger zich in de intercity tussen Arnhem en Utrecht vreemd gedroeg. Toen hij poolshoogte nam, bleek de man, die een fiets bij zich had, geen geldig treinkaartje te hebben. De reiziger kreeg te verstaan dat hij de trein uit moest.
Op bewakingsbeelden is te zien dat de zwartrijder op het perron in De Klomp zijn fiets naar de conducteur gooit, wanneer de machinist de wegfietsende zwartrijder tegenhoudt. De conducteur krijgt de fiets tegen zijn buik. Eerder had hij de conducteur in zijn gezicht gespuugd. De verdachte weet na het voorval te ontkomen.

'Van elk incident schrikken we'

"Van elk incident schrikken we", zegt Léonie Bosselaar van NS. "Collega's gaan niet naar hun werk om uitgescholden, bespuugd of zelfs mishandeld te worden. Ze doen gewoon hun werk en willen heelhuids thuiskomen. Elk incident is voor ons onacceptabel."
In 2022 maakten de Nederlandse Spoorwegen 965 keer melding van verbale en fysieke agressie tegen personeel. Een jaar eerder waren het er 744. De cijfers over 2023 worden begin volgend jaar bekend. Bosselaar: "Wat we zien is dat de trend van incidenten zich helaas wel voortzet."
Woordvoerder Léonie Bosselaar van de NS.
Woordvoerder Léonie Bosselaar van de NS. © Omroep Gelderland

'Bel meteen 112'

Mishandelingen hebben een grote impact op de medewerkers, zegt de woordvoerster. "Je voelt je onwijs vies als je bespuugd wordt. Als je zoiets ziet, bel dan meteen 112. Onze collega's schakelen ook altijd de politie in. Probeer zoveel mogelijk details te onthouden, zodat je die aan de politie kunt melden."
De politie neemt zulke incidenten uitermate serieus. Tegen verdachten eisen officieren van justitie een drie keer zo hoge straf als in andere geweldszaken, legt politiewoordvoerder Esmée Pellen uit in het opsporingsprogramma Plaats Delict.
"Dit geldt ook voor geweld tegen omstanders die ingrijpen", zegt ze. "Verdachten mogen eerder worden vastgezet, waardoor ze eerder voor de rechter komen. We kunnen ook direct boetes uitschrijven en we helpen slachtoffers om de schade op de daders te verhalen. Je komt hier dus niet zomaar mee weg."
Drie jaar geleden kwam in treinen van NS de WhatsApp-alert. Via een appje kunnen reizigers in onveilige situaties direct contact leggen met de meldkamer van de Spoorwegen. Dit leverde vorig jaar bijna 5000 meldingen op.
Bij dit artikel hoorde een video met beelden van twee amokmakers op stations. Een van hen is herkend, zodat de video niet meer wordt getoond.

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023506182.