Arnhem en omstreken

Handgranaat vastgeplakt aan deur van woning: 'Ik vind dit normaal'

Explosief gevonden in binnenstad Arnhem
Explosief gevonden in binnenstad Arnhem © Persbureau Heitink
ARNHEM - Bij een pand middenin de binnenstad van Arnhem is vannacht een explosief gevonden. Het gaat om een handgranaat. Deze zat aan de deur van een woning geplakt. Zo'n 50 tot 75 woningen moesten worden ontruimd. Toch zijn bewoners niet echt van slag door de granaat: "Ik vind dit gewoon normaal."
De melding van het explosief kwam rond middernacht. De politie kwam ter plekke en trof daar een handgranaat aan. Deze zat vastgeplakt aan de voordeur van een woning.
De veiligheidsdiensten besloten alarm te slaan en flink op te schalen, laat de politie weten. Daarop is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) opgeroepen. Deze was kort daarna ter plekke.

Woning uit, huisdieren mee

De woning waar de granaat aan vastzat, maakt deel uit van een appartementencomplex middenin de binnenstad van Arnhem, aan de Kleine Oord. De bewoners - 'jongelui en wat ouderen' - moesten per direct hun bedden uit en hun woningen verlaten. Zij werden opgevangen in Focus, een filmtheater vlakbij. "Er zijn ook een aantal huisdieren meegenomen, zoals katten, honden en vogels. De ontruiming verliep spoedig", aldus de politie.

'Ik schrik er niet van'

Ondanks de granaat en alle tumult, zijn sommige bewoners niet écht geschrokken. "Ik vind dit gewoon normaal", vertelt een jongen wiens vader in het complex woont. "Dit gebeurt overal. Zo'n granaat kan overal afgaan."
Ook de zoon van een 85-jarige bewoner reageert onverstoord: "Nee, daar schrik ik niet van. Het is overal hetzelfde, in Rotterdam, Amsterdam. Dus waarom niet hier, in Arnhem? Voor mijn moeder is het wel schrikken. Die zegt: 'Wat een mafkezen, mijn kat zit hier!'."
Hij besluit: "Ikzelf doe er nooit zo moeilijk over. Nu kan iedereen weer lekker naar z'n bedje, morgen gaan we weer werken."
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Bewoners moesten worden geëvacueerd.

Waarom een granaat?

In het holst van de nacht is het explosief veilig ontmanteld. De bewoners konden rond vijf uur 's nachts van het filmhuis terug naar hun eigen woning. De politie weet nog niet wáárom de granaat aan de voordeur was geplakt. Om dat uit te zoeken is een uitgebreid onderzoek gestart. Ook roept de politie buurtbewoners op verdachte situaties vóór het incident te melden.
Hier vind je meer 112-nieuws: