Gelderse Vallei

Deze miljoenen ging al op aan voedselpark over eten

Tekening toekomstig World Food Experience op het kazerneterrein in Ede
Tekening toekomstig World Food Experience op het kazerneterrein in Ede © World Food Experience
EDE - De provinciale politiek zette woensdag een streep door het attractiepark over eten. Daarmee lijkt het lot van de World Food Experience bezegeld. Maar miljoenen euro's gingen al op aan het project.
De meerderheid in de Gelderse politiek besloot te stoppen met het attractiepark over eten. Maar daar was al een subsidie van 17 miljoen aan gegeven. Die moet nu terug. Een deel van dat geld is al uitgegeven, het gaat om 4,2 miljoen. En dat is alleen nog maar wat er van het geld van de provincie is uitgegeven. Want ook geld van Ede en het Rijk ging al op.

Maar waar ging dat geld naar toe?

Vooral het uitwerken van de plannen en ontwerpen kostte veel geld. De eerste ontwerpen werden gemaakt door een Amerikaans bedrijf, voor de nieuwe afgeslankte plannen werd een Nederlands bedrijf ingehuurd. Ook moest er onderzoek worden gedaan of het allemaal wel uit kon: komen er wel genoeg bezoekers? Al die ontwerpen en plannen kostten samen 4,1 miljoen euro.
Maar er was ook personeel, een website, een kantoor: de zogenoemde stichtingskosten: die liepen de afgelopen jaren op tot 2,8 miljoen euro.

Optelsom

De optelsom komt uit op 6,9 miljoen euro. Maar er was ook nog flinke tegenvaller: het attractiepark zou een aanbouw krijgen, daar moest van alles voor worden geregeld, maar eind vorig jaar zette de rechter een streep door dat plan.
Die tegenvaller kostte in totaal volgens de stichting 1 miljoen euro. De gemeente Ede beschouwt dat bedrag als verloren. De experience zelf hoopt dat de provincie alsnog geld wil geven en dus de oproep van de meerderheid van de Gelderse politiek negeert. Dat is politiek gezien onrealistisch.
Als het Gelders provinciebestuur inderdaad zoals verwacht begin volgend jaar de stekker eruit trekt, moet er nog van alles worden geregeld. "Die gevolgen kan ik nu niet overzien", aldus gedeputeerde Peter Drenth. Volgens hem zijn er contracten afgesloten en is er personeel in dienst. Hoe groot die kosten zijn, is nu niet duidelijk.