Gelderse Vallei

'Dit is echt doodzonde', maar attractiepark over eten geeft niet op

Het World Food Center komt in de voormalige Mauritskazerne in Ede.
Het World Food Center komt in de voormalige Mauritskazerne in Ede. © Omroep Gelderland
EDE - Doodzonde, zo noemt de woordvoerder van de World Food Experience de beslissing van de meerderheid van de Gelderse politiek om een streep door het attractiepark over eten te zetten.
De experience is zeer teleurgesteld door het besluit. "Wij hebben op verzoek van de gemeenteraad en de provincie een aangepast plan gemaakt. Dat is vol lof ontvangen door onze partners en de gemeenteraad van Ede is overtuigd in volle meerderheid."

17 miljoen

Maar dus niet bij de provinciale partijen. De vraag die twee weken geleden eigenlijk voorlag, was of het nieuw opgestelde plan voldeed aan de al gegeven subsidie. Maar het draaide toen en de vraag kwam al snel op tafel of de 17 miljoen euro niet terug moet.
De apotheose volgde woensdag met een stemming om te stoppen. Daar bleek een meerderheid voor. "Maar dat was niet de vraag die voorlag. Je kunt wel als rechtste meerderheid zeggen: dit willen we niet, maar je kunt niet zo maar het spel veranderen. Dat gevoel hebben we", aldus De Bruijn.

Vraag om toch geld te geven

In een reactie roepen ze gedeputeerde Peter Drenth op om de subsidie toch te geven. Dan moet hij de wens van een meerderheid van de politiek naast zich neerleggen.
Dat gebeurt nooit en is politiek zeer onrealistisch. De politiek is de baas, de bestuurders moeten daar naar luisteren. "Dat is natuurlijk helemaal aan de gedeputeerde wat hij met onze vraag doet, maar wij bekijken het van ons standpunt", aldus de woordvoerder van de experience.

Volgend jaar

Het Gelders college moet nog een besluit nemen. Dat gebeurt begin volgend jaar. Daarin wordt dan een voorstel gedaan om te stoppen met de subsidie. "Dat ligt wel in de lijn van de verwachting, daarom gingen we ook vragen wat de politiek wil. Dat was me overigens twee weken geleden ook wel duidelijk", aldus Drenth.
Het geld van de provincie is essentieel voor de toekomst van het attractiepark. Zonder dat geld is de komst van het park zeer onrealistisch.