Gelderse Vallei

Streep door miljoenensubsidie voor voedselpretpark Ede

Het beoogde terrein van World Food Center Experience in Ede
Het beoogde terrein van World Food Center Experience in Ede © Gemeente Ede
EDE - Het einde voor de World Food Experience in Ede is nabij. Er gaat een streep door de subsidie van 17 miljoen euro van de provincie Gelderland. Een meerderheid van de Gelderse politiek trok het enorme bedrag woensdag terug.
Doordat meerdere Statenleden afwezig waren en er hoofdelijk gestemd werd, was het razend spannend. Er was een meerderheid nodig om de subsidie te stoppen. Die kwam er: 27-24.
De 17 miljoen euro is ongeveer de helft van het geld dat nodig is om het attractiepark over voedsel te bouwen. De experience zelf zegt dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat de voedselattractie er nog komt, nu de subsidie is gestopt.

Sleutel bij de VVD

De provincie had de 17 miljoen euro al gegeven, maar dat geld moet nu terug. Dat komt doordat de BBB zich tegen het plan keerde. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald", stelde Sanne Riphagen.
Daarnaast waren er partijen die het plan vanaf het begin niet zagen zitten. De sleutel lag daarom bij de VVD. Ooit voorstander, nu uiterst kritisch. Maar na een schorsing gaf de VVD aan mee te gaan in het beëindigen van de subsidie.
De afgelopen jaren kampte het plan met veel tegenslagen. Er moest zelfs uiteindelijk een heel nieuw plan worden opgetuigd. Maar een meerderheid in de Gelderse politiek draait dat dus nu de nek om.

'Dit is een dwaling'

Een dwaling, zo noemde de SGP het. “Omdat een deal een deal is. Na zoveel positieve besluiten, wordt het nu ineens teruggedraaid.” Gedeputeerde Peter Drenth wilde dat er pas over een paar maanden besloten zou worden over de toekomst van het attractiepark. “Met nu stoppen zijn er een aantal gevolgen die ik nu niet kan overzien.”
Hij raadde ‘ten stelligste’ af om er nu over te stemmen. Een meerderheid van de Gelderse politiek, inclusief coalitiepartijen BBB en de VVD, legde dat advies van Drenth naast zich neer.

Gedeputeerde teleurgesteld

"Ik ben teleurgesteld dat je na twaalf jaar een motie gebruikt om zo'n stap te zetten", reageert Drenth. "Een motie is een gevoel van de Staten, maar er moet nog een officieel besluit worden genomen. Ik vind het heel hard voor Ede dat deze methode is gebruikt."
Dat officiële besluit komt in januari. Met de meerderheid in de politiek die van de subsidie af wil, zal daar instaan dat het college voorstelt om te stoppen en wat de financiële gevolgen daarvan zijn.