Rivierengebied

Wat eten we met kerst: vega, vegan of toch weer een groot stuk vlees?

Wat eten we met kerst?
Wat eten we met kerst? © Pixabay
ZETTEN - Uit onderzoek van de Wageningen University blijkt dat we de afgelopen jaren steeds minder vlees zijn gaan eten. Maar wie nu langs de slager loopt, ziet lange rijen. Slager Julian Horst uit Zetten zegt dat hij het ieder jaar alleen maar steeds drukker heeft. "Het wordt ieder jaar drukker. Maar mensen willen wel een goed stuk vlees, van dieren die een goed leven hebben gehad met vrije uitloop."
Toch kan het ook makkelijk anders volgens Judith van Willigen uit Duiven - ze maakte voor de speciale Kersteditie van de Allerhande van ieder vleesrecept een veganistisch alternatief. Denk aan: de vegan optie voor de kersklassieker kalfsragout. "Je kunt ook een prima ragout maken van paddenstoelen en de room vervangen door een niet-dierlijk alternatief. Dat is supermakkelijk."

Gevulde nepkalkoen

"Er zijn ook heel veel kant-en-klaarproducten te vinden in de supermarkt tegenwoordig. De Lidl heeft dit jaar zelfs een vegan gevulde kalkoenborst. Ik wilde 'm uitproberen, maar hij was hier niet meer te krijgen. Aan de ene kant ben ik dan teleurgesteld, maar aan de andere kant sta ik te juichen omdat het dus blijkbaar goed loopt."
De Allerhande kreeg een paar jaar geleden nog veel over zich heen toen ze naar de smaak van veel mensen te veel vegetarisch en te weinig vlees in het populaire magazine hadden opgenomen. De tijden lijken veranderd. "Ik ben nu ruim zes jaar vegan", zegt Van Willigen. "Indertijd vonden mensen dat nog vaak best extreem. Nu heeft iedereen wel iemand in z'n omgeving die vegan is." En dat betekent ook dat je daar als gastvrouw of -heer rekening mee moet houden.

Ander boodschappenlijstje?

In de slagerswinkel van Julian Horst is zeker zo druk als andere jaren. Hij merkt zelf niet veel van het toegenomen aantal vegetariërs, flexitariërs en veganisten. "Maar dat komt misschien ook omdat wij een wat typische winkel zijn. Ik heb wel collega-slagers daar failliet door zien gaan de afgelopen jaren", zegt de jonge slager.
"Maar wij doen echt exclusief alleen vlees. We krijgen hier veel mensen die juist heel bewust kiezen voor vlees. Die rijden er echt voor om. Maar dan willen ze ook een goed stukje vlees met een goed verhaal. Vlees van dieren die een goed leven hebben gehad met vrije uitloop."

Nieuw soort kerstdiner

Judith van Willigen ziet dat er wel een verschuiving plaatsvindt. "Er wordt steeds vaker gekozen voor shared dining. Dan heb je niet meer dat ene grote hoofdgerecht, maar meer allemaal kleinere gerechten. Dan is het makkelijker om ook wat meer vegan-opties te hebben en ook wat vlees voor wie dat wil."