Gelderland

Storm Pia komt eraan, waarschuwing voor harde wind

Schade in het bos van landgoed Mariëndaal als gevolg van storm Eunice en Franklin in februari 2022.
Schade in het bos van landgoed Mariëndaal als gevolg van storm Eunice en Franklin in februari 2022. © ANP
Wie kerstlampjes in de tuin heeft hangen doet er goed aan ze extra goed vast te maken. Storm Pia komt donderdag ons land binnen en dat kan zorgen voor zware windstoten. Het KNMI geeft voor onze provincie code geel af vanaf ongeveer 13.00 uur.
"De storm trekt naar het oosten en wij pakken daar een klein staartje van mee", zegt Raymond Klaassen van Weerplaza. Er worden in Gelderland windstoten tot 80 km/u verwacht. "De piek is later in de middag en aan het begin van de avond." Een windkracht van 5 tot 6 is de verwachting.

Windstoten

Aan de westkust kan het nog wat harder gaan. In het noorden van ons land kunnen zelfs windstoten van 100 tot 110 km/uur voorkomen. "Maar tot echte stormkracht komt het in ons land waarschijnlijk niet, misschien nog wel op de Wadden", verwacht Klaassen. Het KNMI denkt dat de harde wind tot diep in de avond aanhoudt.
"Maar er zijn wel windstoten. En we krijgen morgen vaak met buien te maken." Met 11 graden is het zeer zacht. "Maar het is ook heel wisselvallig: met wind en regen", voegt Klaassen toe. En ook de dagen daarna is dat het weerbeeld. Het worden dus ook kletsnatte kerstdagen. "De rest van het jaar is het wisselvallig en vaak zacht."