Arnhem en omstreken

Arnhem helpt asielzoekers aan werk na verruiming regels

Asielzoeker Elvis uit Nigeria aan het werk bij eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo
Asielzoeker Elvis uit Nigeria aan het werk bij eendenslachterij Tomassen Duck To in Ermelo © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat asielzoekers actief helpen om mee te doen op de arbeidsmarkt, nu zij meer mogen werken. Vorige maand werd de zogeheten 24 wekeneis geschrapt door de Raad van State, waardoor asielzoekers niet meer aan een maximum aantal werkweken per jaar vastzitten.
Nu die eis vervallen is, wil de gemeente nieuwe kansen creëren voor asielzoekers. "Nu moeten we de volgende stap zetten om te kijken waar en hoe we hen zo goed mogelijk aan het werk krijgen en hoe we daarbij kunnen helpen", zegt Mark Lauriks, wethouder Werk en Inkomen. De gemeente zegt zelf de eerste gemeente te zijn die dit doet na het vervallen van de 24 wekeneis.
"Niet alleen kunnen we de extra handen goed gebruiken in deze krappe arbeidsmarkt", zegt Lauriks, "Maar belangrijker: iedereen verdient een plek waar je het beste uit jezelf kunt halen."

Betaald werk

De gemeente is van plan om asielzoekers die langer dan zes maanden in Nederland verblijven, actief aan te moedigen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De bestaande 'Meedoenbalies', die al vrijwilligerswerk aanbieden aan vluchtelingen, zullen binnenkort ook betaald werk aanbieden.
Ook zal Arnhem kijken hoe de samenwerking met lokale werkgevers verbeterd kan worden. Hierbij wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden bij het begrijpen van de taal op de werkvloer.

Beperking is weg

De Raad van State bepaalde op 29 november dat het UWV niet langer een maximale werkduur van 24 weken per jaar kan opleggen aan asielzoekers. Deze beperking blokkeerde hun volwaardige toegang tot de arbeidsmarkt en strookte niet met Europees recht, aldus recente uitspraken van de Raad van State. De zaak werd in gang gezet door de Nigeriaanse asielzoeker Elvis, die bij een eendenslachterij in Ermelo werkt.