Stedendriehoek

Huisartsen leggen uur werk neer om 'verouderde tarieven'

Bij sommige huisartsen kun je vandaag tussen tien en elf niet terecht, behalve bij spoed.
Bij sommige huisartsen kun je vandaag tussen tien en elf niet terecht, behalve bij spoed. © ANP
VOORST GEM VOORST - Van tien tot elf uur 's ochtends zijn huisartsen alleen bij noodgevallen beschikbaar voor patiënten. Op enkele plekken in de provincie leggen huisartsen donderdag een uurtje het werk neer. Ze doen dat om aandacht te vragen voor hogere tarieven, die volgens hen nodig zijn. In de ochtend doet de rechtbank in Den Haag een uitspraak hierover. De huisartsen volgen deze in de ochtend online.
Het zijn de 'Bevlogen Huisartsen' die de werkonderbreking van vandaag hebben georganiseerd. Eén van hen is Ingrid Roessingh, die met haar man een huisartsenpraktijk heeft in Voorst.
De Bevlogen Huisartsen is de naam van een actiecomité met huisartsen door heel het land die aandacht vragen voor minder regeldruk, meer vertrouwen van zorgverzekeraars en een betere financiering.

'Vergoedingen achterhaald'

De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak die is aangespannen door deze huisartsen tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De artsen zijn het niet eens met de berekeningen van de autoriteit, waardoor ze betaald worden.
"Alle tarieven die we dit jaar betaald krijgen, zijn gebaseerd op een kostenonderzoek uit 2015", vertelt Roessingh. Hoewel de tarieven de afgelopen jaren zijn gecorrigeerd met de inflatie, vindt ze dat de vergoedingen achterhaald zijn. "We hebben bijvoorbeeld veel meer zorg uit het ziekenhuis overgenomen en hebben meer personeel in dienst", aldus de arts uit Voorst.

Zorgen over toekomst huisartsenvak

Roessingh is van mening dat de uitspraak van vanmorgen belangrijk is voor de toekomst van de huisartsenzorg. "We maken ons zorgen, omdat we zien dat het aantal praktijkhouders met een vaste patiëntengroep heel erg terugloopt. Dat komt onder andere omdat de tarieven niet kostendekkend zijn, we veel administratieve taken hebben en het vertrouwen van de zorgverzekeraar is weg."
De Nederlandse Zorgautoriteit wil pas na de uitspraak reageren.