Stedendriehoek

Agenten treft geen blaam bij overlijden arrestant in Apeldoorn

Het politiebureau in Apeldoorn.
Het politiebureau in Apeldoorn. © Luciano de Graaf
APELDOORN - Het optreden van politieagenten bij de aanhouding van een 38-jarige man in juli in Apeldoorn, heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan het latere overlijden van de arrestant. Dit concludeert het Openbaar Ministerie (OM) op basis van onderzoek door de Rijksrecherche.
De man liep op 23 juli ongekleed over straat in Apeldoorn Zuid en vertoonde verward gedrag. De politie constateerde dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en de omgeving. Zo ging de man een snackbar binnen, waar heet frituurvet en messen voorhanden waren. Daarom werd besloten om hem naar het politiebureau te brengen.
De Apeldoorner verzette zich hevig toen agenten hem in de politieauto wilden zetten. Daarom heeft de politie geweld gebruikt. Op het bureau werd de arrestant onwel en overleed.

Niet overleden door politiegeweld

Uit onderzoek blijkt dat het gebruikte geweld rechtmatig en noodzakelijk was om de man onder controle te krijgen. Uit het sectierapport is gebleken dat het geweld geen rol heeft gespeeld bij het overlijden. Het overlijden heeft een toxicologische oorzaak; in het lichaam is een verhoogde concentratie van een stof aangetroffen.
Met het oog op de privacy van de man en uit respect van de nabestaanden. deelt het OM geen nadere details over de doodsoorzaak.