Gelderse Vallei / Achterhoek

Anijsgeur en cash geld, zo is drugscriminaliteit in de buurt te herkennen

GinoPress © GinoPress
BARNEVELD/ARNHEM - Het platteland is geliefd bij criminelen. Ze kunnen er vaak rustig hun gang gaan. Drugs worden niet alleen in verlaten schuurtjes in het buitengebied geproduceerd, maar ook in garageboxen of huizen, midden in woonwijken. De meeste ondernemers of omwonenden raken er niet graag bij betrokken. Hoe herken je drugscriminaliteit en wat kun je er tegen doen?
Er zijn een aantal tekenen dat er drugscriminelen in jouw buurt actief zijn. Een van die signalen kan geur zijn.
"Drugsproductie brengt vaak een sterke anijs- of ammoniakachtige lucht met zich mee. Verder kan het gaan om busjes die vaak op en neer rijden naar een loods of woning. En onverklaarbare activiteiten op vreemde tijdstippen, zoals 's nachts", zegt Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem (M.).

Roldeuren en loodgieters

Paul van der Weiden, van Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland, vult aan: "In een schuur met openslaande deuren worden roldeuren gemaakt, waardoor drugscriminelen makkelijker met busjes naar binnen rijden om spullen uit te laden. Als je mensen op het erf ziet die daar normaal gesproken niet komen, kan dat ook een teken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter of elektricien die niet uit de buurt komt. Die technici zijn nodig om allerlei zaken voor hennepteelt aan te leggen."

Het landelijk Platform Veilig Ondernemen noemt meer tekenen. Denk aan:

⦁ jerrycans en blauwe vaten met chemicaliën
⦁ afgeschermde deuren of ramen (bijvoorbeeld met purschuim)
⦁ afzuiginstallaties via het dak
⦁ overmatige beveiliging met camera’s
⦁ huurders die alleen contant of helemaal niet betalen
⦁ huurders die zich niet identificeren en afspraken niet vastleggen
⦁ onlogische bedrijfsvoering (geen klandizie of website).

Gevaar

Ook als je je ogen ervoor sluit, brengt drugscriminaliteit gevaar met zich mee. Zo waarschuwen onder andere de politie, boeren- en tuindersorganisatie LTO Noord en Meld Misdaad Anoniem (M.): "Er is een groot brand- en ontploffingsgevaar en je loopt grote kans betrokken te raken bij geweld. Ook kleinere thuiskwekers zijn steeds vaker het slachtoffer van gewelddadige overvallen."
De instanties roepen op om criminele praktijken, of vermoedens daarvan, te melden bij de politie. Wie niet wil dat zijn of haar naam bekend wordt, kan dat doen bij Meld Misdaad Anoniem (M.).