Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Amira won tien jaar geleden Holland's Got Talent, treedt nu wereldwijd op

Amira in de Verenigde Staten.
Amira in de Verenigde Staten. © Eigen foto Amira
NIJMEGEN - Maar liefst 38 miljoen keer is het filmpje bekeken op YouTube. De toen 9-jarige Amira Willighagen blies iedereen omver met haar auditie bij Holland's Got Talent. Op 28 december 2013, dus precies tien jaar geleden, won ze de talentenshow. Amira is inmiddels 19 jaar en treedt over de hele wereld op.
Tien jaar nadat ze auditeerde met haar vertolking van de aria O mio babbino caro, spreekt Omroep Gelderland haar vanuit Amerika. Daar is ze bezig met een tour. "In Amerika heb ik veel gezongen, bij kerken, verzorgingshuizen en tijdens openluchtoptredens. Ook op het Spreckels organ pavilion met het grootste buitenluchtorgel ter wereld. Ik heb ook leuke vakantiedingen gedaan zoals Disneyland. Ik was de afgelopen tijd in Florida, Georgia en Los Angeles."

Dankbaar

Amira kijkt nog steeds met veel plezier terug op tien jaar geleden. "Mijn herinneringen aan de finale zijn heel helder. Ik weet nog hoe opgewonden ik was omdat ik het gewoon zo leuk vond om te zingen en te zien dat de mensen genoten. Nadat ik gewonnen had, heb ik over de hele wereld gezongen, opgetreden en natuurlijk ook interviews gedaan op radio en televisie. Daarom ben ik zo dankbaar dat er zoiets is als Holland's Got Talent, wat mensen een platform geeft om een carrière te beginnen."
Kijk hier een video over Amira:
Amira over haar zangcarrière

Verhuisd naar Zuid-Afrika

Inmiddels woont Amira niet meer in Nijmegen maar in Zuid-Afrika, het geboorteland van haar moeder: "Ik geniet heel veel van mijn leven in Zuid-Afrika. Ik heb vorig jaar mijn middelbare school afgemaakt. Dit jaar had ik een tussenjaar waardoor ik lekker veel kon zingen en tegen veel dingen ja kon zeggen. Iets wat ik met studeren niet zo veel zou kunnen doen."
Volgend jaar gaat Amira in Zuid-Afrika muziek studeren aan de universiteit van Pretoria. "Mijn plan is om te zingen en op te treden zo lang het nog kan. Daarom wil ik voor alle zekerheid ook een muziekstudie achter mijn naam hebben."

Veel werk voor goede doelen

Tijdens haar jeugd vloog Amira ieder jaar naar Zuid-Afrika. Op haar zevende bezocht ze voor het eerst een township. "Daar zag ik hoe veel armoede er is. Ik zag hoe zwaar kinderen het hadden."
Om ieder kind een lichtpuntje te geven, startte ze een stichting. "Voor kinderen die opgroeien tussen de armoede, drugs- en alcoholmisbruik is het toch belangrijk om een licht in hun leven te hebben."
Daarvoor haalt ze niet alleen drijfveren uit wat ze ziet in haar directe omgeving, maar ook uit haar geloof. "Om liefde te laten zien en om dienstbaar te zijn is zeer belangrijk voor mij." De stichting Gelukskinders heeft inmiddels 22 speeltuinen geplaatst in Zuid-Afrikaanse townships.

Beroemd zijn doet gekke dingen

Hoewel Amira in Zuid-Afrika bekender is dan in Nederland, stond er een paar jaar geleden ineens een Australische fan voor haar deur. "Hij klopte aan en zei dat hij speciaal gekomen was om mij te ontmoeten! De roem heeft gelukkig geen negatieve impact op mij gehad omdat mijn ouders en mijn geloof me geholpen hebben om plat op de aarde te blijven. Ik wil mijn platform gebruiken om mensen te inspireren dienstbaar voor de gemeenschap en de wereld te zijn."

Over tien jaar

Amira: "Ik hoop dat ik over 10 jaar nog steeds zing en mijn talent met de wereld deel. Ik zou het ook gaaf vinden om masterclasses in zang te geven bij een universiteit en om in townships nieuw talent te ontdekken."
Kijk ook naar de documentaire uit 2016, gemaakt door Omroep Gelderland: