Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Zo komt de wolf over het hek van de Hoge Veluwe

Dit hek houdt de wolf niet tegen
Dit hek houdt de wolf niet tegen © Het Nationale Park De Hoge Veluwe
OTTERLO - De wolf klimt over het hek van Nationaal Park De Hoge Veluwe, blijkt uit wildcamerabeelden. Daarom is de Hoge Veluwe bezig met het plaatsen van wolfwerend raster rondom het park.
"Als we dit echt wolfwerend willen maken, dan moeten we een enorme investering doen om het hek te vervangen", vertelt Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van de Hoge Veluwe. "Wij waren daar al mee bezig, al jaren, en dat zetten we gewoon voort", gaat hij verder. Bij Oud-Reemst blijkt al zo'n wolfwerend hek te staan.
Kijk hoe de wolf met gemak over het hek klimt:
Wolf springt over hek Hoge Veluwe

Eruit, maar niet erin

Het huidige hek, waar de wolf in het filmpje overheen klimt, staat er al decennia. "Het model dat we voor ogen hebben bevat een deel dat terughangt, zodat de wolf er niet meer in kan springen. Wel het park uit, niet erin", legt Leidekker uit.
En dat rondom heel de Hoge Veluwe. "Het is tussen de veertig en vijftig kilometer raster wat we hebben, en het vervangen hebben we ook niet van vandaag op morgen gedaan."
De Zoogdiervereniging reageert op de wildcamerabeelden: "Het zijn lerende dieren, elk dier dat je opsluit wordt creatief. Dat is bij de mens niet anders."