Achterhoek

Achterhoekse Jostiband stopt na dertig jaar: 'Heel emotioneel'

Veel emoties bij het laatste optreden van de Rainbowband
Veel emoties bij het laatste optreden van de Rainbowband © Omroep Gelderland
LICHTENVOORDE - Na dertig jaar is het doek gevallen voor de Achterhoekse Jostiband, beter bekend als de Rainbowband. Twee jaar lang heeft het orkest voor mensen met een beperking gezocht naar een dirigent die het stokje kon overnemen, maar tevergeefs. Met pijn in het hart nam de band woensdagavond afscheid met een laatste kerstconcert in de kerk in Lichtenvoorde.
“Het was heel emotioneel”, zegt muzikaal leider Tonnie Weikamp. “Maar ik ben blij dat we het op deze manier hebben kunnen afsluiten.” Voor Weikamp is daarmee de cirkel rond.
"Ik ben dertig jaar geleden bij de sociale dienst Hameland begonnen met een kerstviering voor mensen met een beperking", zegt Weikamp. "Toen is min of meer ook de Rainbowband ontstaan. Nu dertig jaar later sluiten we het ook weer af met een kerstconcert.”

'Gezondheid laat het niet meer toe'

Dertig jaar lang was Weikamp de muzikale leider van de band, maar nu gaat het echt niet langer. “Mijn gezondheid laat het niet meer toe”, benadrukt hij. “Ik ben nu 75 jaar en dat is een mooie leeftijd, dus ik vind het helemaal goed zo.”
Ook een aantal vaste spelers van de Rainbowband waren al van plan om een keer te stoppen. “Een aantal keyboardspelers heeft 25 jaar meegespeeld in de band. Toen heb ik ook gevraagd: blijf in ieder geval tot de kerst, dan gaan we samen stoppen en maken we er een mooi einde van”, zegt Weikamp.

Geen nieuwe dirigent

Dat de Rainbowband niet door kan met een andere dirigent betreurt Weikamp. “Ik heb me echt afgevraagd waarom het niet is gelukt. Waar het aan ligt weet ik niet. Werken met mensen met een beperking vergt een speciale aanpak. Ik denk dat het daar wel mee te maken heeft.”
Weikamp is blij dat een aantal leden toch onderdak heeft gevonden bij een ander orkest. “Ze kunnen eventueel naar Eibergen om zich daar aan te sluiten bij een orkest. Ik hoop ook echt dat het voor hen een nieuw uitje wordt”, zegt Weikamp.

'Ga wat vaker op vakantie'

Weikamp gaat het vanaf nu lekker ‘kalm an’ doen. “Je doet het allemaal wel pro-deo, maar je hebt toch verplichtingen. Dat geeft nu wel meer rust. Misschien ga ik nu wel wat vaker op vakantie”, lacht hij.
Kijk naar een reportage:
Achterhoekse Jostiband stopt na dertig jaar: 'Heel emotioneel'