Achterhoek / Liemers

Laatste Kerstmis in deze kerk: 'Het is niet anders'

Pastoor Thanh Ta van de parochie in de Liemers.
Pastoor Thanh Ta van de parochie in de Liemers. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Voor de allerlaatste keer zijn er nog kerstdiensten in de katholieke kerken in Doesburg, Groessen, Lobith en Duiven. De kerken sluiten begin volgend jaar allemaal de deuren. Alleen de Andreaskerk in Zevenaar is dan nog open. Als enige katholieke kerk in de Liemerse parochie Sint Willibrordus. "Ik heb het liever niet, ben zelf ook heel verdrietig", zegt pastoor Thanh Ta, "maar het is niet anders."
De kerken bereiden zich allemaal voor op de kerstdiensten, van oudsher een belangrijk moment voor de katholieke kerk én het moment dat de kerken voor één keer meestal bomvol zitten. Pastoor Thanh Ta staat nu twaalf jaar aan het roer van zijn parochie en heeft in die jaren straks evenzoveel kerken kunnen sluiten: "Ja dat klopt, van de dertien kerken is straks alleen nog maar de Andreaskerk in Zevenaar open."

Niet mijn missie om kerken te sluiten

Hij wist waar hij aan begon maar leuk is anders. Thanh Ta: "Het is niet mijn missie om kerken te sluiten maar toen ik in 1992 met mijn opleiding begon, gingen mensen al minder naar de kerk. Mensen zoeken God ook buiten de kerk en de kerkgebouwen. Bij mijn aanstelling in de Liemers werd mij al meteen verteld dat ik rekening moest houden met kerksluitingen."
Voor de laatste keer Kerstmis in de kerk
Het dichtgaan van de kerken betekent ook veel voor de pastorale teams in Doesburg, Groessen, Lobith en Duiven. In de Heilige Martinuskerk in Doesburg bouwen de vrijwilligers voor de laatste keer de kerststal op. Francie Jansen is voorzitter van de lokatieraad: "Het is toch met een bijzonder gevoel zo'n laatste keer, dat is zeker." Met Kerstavond is er om 19.00 uur voor de laatste keer een Kerstdienst met het koor Per Cantare en trompettisten.

Pastoor gaat voor bij laatste Kerstmis

Pastoor Thanh Ta leidt die laatste Kerstavond in de Doesburgse kerk de kerstdienst. En dat doet hem zeker veel: "Het voelt de laatste jaren ook als mijn roeping om dit proces van kerksluitingen zo goed mogelijk te begeleiden. Net als bij het afscheid van een dierbare. Als je er naar toe kunt leven, kan het ook troostend zijn. Afscheid nemen geeft sowieso veel verdriet maar als je het goed doet, kan het ook een goed nieuw begin zijn."