Rijk van Nijmegen

Politie mocht 18 kogels afvuren op wegrijdende auto

De vluchtauto reed met hoge snelheid uit een garagebox.
De vluchtauto reed met hoge snelheid uit een garagebox. © John Beckmann/Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Vier politieagenten losten in de nacht van 18 op 19 juni zeker 18 kogels op een auto die wegreed in Nijmegen. Een omstander raakte daardoor gewond aan zijn oor. Nu blijkt dat deze schoten zijn gerechtvaardigd en het gebruik van het dienstwapen binnen de ambtsinstructie voor politiemensen en de Politiewet viel. Dat concludeert het Openbaar Ministerie woensdag. De inzittenden van de auto zijn nog spoorloos.
De agenten kwamen af op een melding over een garagebox in de wijk Malvert in Nijmegen. In die box was niks te zien, maar uit de garagebox ernaast kwam een sterke benzinelucht. Op het bevel van de politie om de deur te openen kwam geen reactie.
Daarna reed plots een auto in volle vaart achteruit dwars door de garagedeur. De agenten moesten wegspringen en een omstander werd aangereden. De agenten schoten om de auto te laten stoppen, maar dat lukte niet.

Direct gevaar

Het is niet duidelijk welke agent de auto en mogelijk ook een omstander heeft geraakt, zegt het OM. Wel staat volgens het OM vast dat de wegrijdende auto een direct gevaar vormde. De inzittenden handelden nietsontziend en onberekenbaar. Daarom was het handelen van de agenten rechtmatig. Dat concludeert het OM na een onderzoek door de rijksrecherche.
In de garagebox vond de politie explosieven en goederen die erop wezen dat de box mogelijk een uitvalsbasis was voor het plegen van plofkraken.