Achterhoek

Mini-windmolens van kippenboer Eddy mogen weer draaien

De molens van pluimveehouder Eddy uit Hengelo stonden lange tijd uit.
De molens van pluimveehouder Eddy uit Hengelo stonden lange tijd uit. © Omroep Gelderland
HENGELO - De twee windmolens op het terrein van pluimveehouder Eddy Hoftijzer uit Hengelo mogen na een draaiverbod van ruim een jaar weer draaien. Hoftijzer is maar wat blij met de uitspraak van de commissie Rechtsbescherming. "Ik heb ze gisteravond na het persbericht direct weer aangezet."
De kippenboer voerde veertien maanden lang een juridische strijd tegen de provincie Gelderland om zijn twee windmolens van vijftien meter hoog. Vorig jaar plaatste Hoftijzer die voor een bedrag van 120.000 euro. Zo kan de boer zelf stroom opwekken en zelfvoorzienend zijn.

'De molens kunnen vogels doden'

Maar nog datzelfde jaar, op 31 oktober, eist de provincie dat de molens worden stopgezet. Reden: buurtbewoners vinden dat de effecten op de natuur onvoldoende zijn onderzocht. De provincie oordeelde vervolgens dat de gemeente Bronckhorst de vergunning onterecht had verleend, omdat het in strijd zou zijn met de Wet Natuurbeschermering. De molens zouden vleermuizen en vogels kunnen doden.
Hoftijzer en zijn adviseurs hebben altijd volgehouden dat de aangeleverde natuuronderzoeken wel degelijk voldoen en voldoende waren. Via tussenkomst van de commissie Rechtsbescherming hebben ze nu ook van de provincie gelijk gekregen.

'Belangrijkste is dat de molens weer draaien'

Hoeveel het grapje hem uiteindelijk heeft gekost, is nog onduidelijk. "Los van de advocaatkosten, heb ik niet in beeld hoeveel stroom we al die tijd extra hebben moeten inkopen. Het belangrijkste is dat de molens weer draaien", zegt de kippenboer.
Het verhaal van Hoftijzer staat niet op zich. Volgens boerenorganisatie LTO is het voor veel agrariërs lastig om erfmolens te plaatsen. Deels omdat er geen draagvlak is bij omwonenden, maar ook omdat het moeilijk is om een vergunning te krijgen, vertelde een woordvoerder eerder tegen Omroep Gelderland.