Gelderse Vallei

300 kerststallen in verzameling van Nijkerkse Josien

Josien vertelt over haar kerststallen.
Josien vertelt over haar kerststallen. © Omroep Gelderland
NIJKERK - Het zijn er honderden: de kerststallen van Josien Elbers. Haar fascinatie voor kerststallen begon op jonge leeftijd, inmiddels heeft ze er zo'n driehonderd. Komende week zijn ze voor iedereen te zien. “Ik moet er niet aan denken dat ze het hele jaar in de woonkamer zouden staan."
Op haar vijfentwintigste begon Josien echt met verzamelen. Als ze ergens een leuke kerststal tegenkwam, kocht ze die voor haar verzameling. En van het een kwam het ander. Vrienden en familie namen vanuit allerlei vakantieoorden kerststallen mee voor haar verjaardag, want ze is jarig op tweede kerstdag.

Joodse Jezus

Europese kerststallen kocht ze in de meeste gevallen zelf, maar de stallen uit andere continenten namen anderen voor haar mee. Inmiddels is dat aanbod wel een beetje opgedroogd: “Ze weten ook niet meer welke kerststallen ik nou wel of niet heb. Om verwarring te voorkomen zijn we er nu maar mee gestopt.”

Waarom kerststallen?

De fascinatie voor de kerststallen zit hem voor Josien in de verscheidenheid aan verhalen die de kerststallen vertellen. “Ik heb een kerststal met een Joodse Jezus die een keppeltje op heeft. Ook heb ik Jozef en Maria die in een iglo staan in plaats van een stal.” Het zijn de verschillende details die elke stal uniek maken. Juist dat vindt Josien er zo leuk aan.

Tentoonstelling

Josien hoopt dat ze zoveel mogelijk mensen kan laten genieten van de kerststallen. Dat de kerststallenverzameling tentoon wordt gesteld in een katholieke kerk maakt het voor haar nog specialer, aangezien ze zelf protestants is opgevoed.
De rest van het jaar staan de kerststallen overigens gewoon op zolder en daar komen ze na 6 december volgend jaar pas weer vandaan. “Ik zou er niet aan moeten denken dat ze het hele jaar in de woonkamer zouden staan. Mijn man is daar ook blij mee.”

De grootste kerststal van Josien staat bij haar thuis op de erker en is onderdeel van de Kerststallen Gluren Route in Nijkerk.

De rest van haar kerststallenverzameling is van 20 december tot en met 6 januari te zien in de St. Catharinakerk in Nijkerk.