Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Jacht op de wolf geopend als het aan de EU ligt

De wolf is een beschermde diersoort.
De wolf is een beschermde diersoort. © Pixabay
ARNHEM - De jacht op de wolf wordt mogelijk geopend als het aan de Europese Unie ligt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van Europa, heeft een wetsvoorstel ingediend. Ze pleiten om de beschermde status van de wolf terug te brengen van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Dan zou het onder voorwaarden wél mogelijk zijn om op de wolf te jagen. Verontrustend, vindt de Faunabescherming.
Volgens EU-baas Ursula Von der Leyen is de komst van de wolf 'goed nieuws voor de biodiversiteit'. Maar de concentratie van een aantal wolvenroedels zorgt voor grote gevaren voor vee in sommige delen van Europa.
Om die wolvenroedels goed te kunnen beheren, vraagt onder meer provincie Gelderland al langere tijd om in te kunnen grijpen. 'Op Europees niveau moeten wij dit faciliteren', aldus Von der Leyen.

De wolf nu nog 'strikt beschermd'

Europa beroept zich op de Bern-conventie uit 1979. Daarin staan richtlijnen over hoe er om moet worden gegaan met beschermde planten en dieren, waaronder de wolf. Nu staat daar in beschreven dat de wolf 'strikt beschermd' is. Daardoor zijn er weinig opties voor preventie.
Als de status wordt veranderd in 'beschermd', kan dat straks dus wel. Maar dat is volgens de EU wel onder voorwaarden: ‘Mits rekening wordt gehouden met het behoud van de populaties’, staat er in het voorstel.
Dit is puur bedacht om politieke redenen
Piet Bergers van de Zoogdierenvereniging
De Europese lidstaten moeten nog stemmen over het voorstel, mogelijk duurt het nog tot eind 2024 voordat de status op Europees niveau wordt aangepast.

Niet doen zeggen natuurorganisaties

Niko Koffeman van de Faunabescherming noemt het voorstel een 'verontrustend bericht'. En zegt dat populistische invloeden zorgen voor onrust in Europa. Koffeman ziet het niet gebeuren dat dit voorstel wordt aangenomen door een meerderheid van de Europese lidstaten. Wel maakt Koffeman zich zorgen om de enorme Europese lobby die dit wel weet te agenderen.
Dit voorstel is slecht onderbouwd en slecht tot stand gekomen
Piet Bergers van de Zoogdierenvereniging
Ook Piet Bergers van de Zoogdierenvereniging reageert op het voorstel. Hij hoopt vooral dat landen en commissieleden hun gezonde verstand gebruiken. 'Dit voorstel is slecht onderbouwd en slecht tot stand gekomen. Ik zie het op wetenschappelijke en objectieve redenen ook niet gebeuren. Dit is puur bedacht om politieke redenen'.

Brandbrief natuurorganisaties

Gisteren verstuurden bijna 300 Europese natuurorganisaties nog een brandbrief naar Von der Leyen waarin ze de commissievoorzitter opriepen de beschermde status van de wolf in de Europese Unie te behouden.
Het voorstel verandert verder niks aan de mogelijkheid van EU-fondsen met preventiemaatregelen zoals wolfwerende hekken om vee te beschermen. Ook Janusz Wojciechowski, eurocommissaris van Landbouw, roept boeren in hetzelfde voorstel nogmaals op om gebruik te maken van de EU-fondsen.