Rijk van Nijmegen

Plein Serious Request 's avonds grote vuilnisbelt

Veel afval op de Grote Markt in Nijmegen na afloop van het avondprogramma.
Veel afval op de Grote Markt in Nijmegen na afloop van het avondprogramma. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Flesjes, blikjes, bekertjes en andere rommel. Zodra het avondprogramma van Serious Request is afgelopen, is de Grote Markt in Nijmegen een grote vuilnisbelt. Bij de goededoelenactie van radiozender NPO 3FM wordt niet zo'n zelfde duurzaam bekersysteem als bij de Vierdaagsefeesten gehanteerd. "Wij zijn niet verantwoordelijk voor het afval omdat wij zelf de horeca niet verzorgen."
Vertrapte plastic bekertjes aan alle kanten, dat is al een paar dagen de aanblik na een avondje Serious Request in Nijmegen. Echt netjes en proper kan je het publiek dus niet noemen. Een woordvoerder van de actie laat weten niet verantwoordelijk voor het afval te zijn. "Omdat wij zelf niet de horeca verzorgen. De horeca is zelf verantwoordelijk voor de bekeruitgifte en afvalverwerking. Tijdens de Vierdaagsefeesten verzorgt de evenementenorganisatie wel zelf de horeca; dit is dus voor 3FM Serious Request anders georganiseerd."
Wel probeert de gemeente de stad zo schoon mogelijk te houden. Tijdens het evenement zijn er extra afvalbakken, containers en zakken op de looproute vanaf het station geplaatst. Ook is er dagelijks een schoonmaakronde in de ochtend. Overigens is het wel mogelijk om een bekertje bij een van de bars bij Serious Request in te leveren. Bij een aantal bezoekers zit dit al goed in hun systeem. De barmedewerkers gooien de bekertjes vervolgens in de prullenbak.

Bekers tijdens de Vierdaagsefeesten

De Vierdaagsefeesten in de Waalstad hebben sinds twee jaar een circulair bekersysteem. Bezoekers betalen voor het eerste drankje eenmalig 50 cent als milieubijdrage. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, mits de beker weer netjes wordt ingeleverd.

Door het circulaire systeem zijn de straten in de binnenstad aan het einde van de avond een stuk schoner dan voorheen en wordt er minder plastic verspild. Daar­naast loopt de organisatie hiermee vooruit op aankomende wet­gev­ing die vanaf jan­u­ari 2024 gebruik van plas­tic weg­w­erp­bek­ers zon­der cir­cu­lair sys­teem verbiedt.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het hanteren van zo'n circulair systeem aan de ondernemers zelf. "Bij de Vierdaagsefeesten verplicht stichting Vierdaagsefeesten dit aan de ondernemers op de pleinen en de parken."

Tussenstand

Serious Request zamelt dit jaar geld in voor stichting ALS. De dj's Barend van Deelen, Wijnand Speelman en Sophie Hijlkema zitten tot en met kerstavond opgesloten in een glazenhuis op de Grote Markt om zoveel mogelijk geld in te zamelen. De dj's maken dag en nacht radio en mogen niet eten. De tussenstand staat donderdag op 2.637.002 euro.
Elke avond treden er diverse artiesten op. Dinsdagavond waren dat onder meer Sera en Claude. De komende dagen zijn er optredens van onder andere Chef'Special, Kraantje Pappie, De Staat en S10.