Noord-Veluwe

Maria van der Zanden: een verdwijning die pas na bijna 30 jaar werd opgelost

Maria van der Zanden verdween op zaterdag 6 augustus 1994.
Maria van der Zanden verdween op zaterdag 6 augustus 1994. © Privéfoto/bewerking Omroep Gelderland
PUTTEN - Als Maria van der Zanden op zaterdag 6 augustus 1994 vanuit Putten gaat fietsen, weet niemand dat dat de laatste keer is dat er iets van haar wordt vernomen. Maria keert nooit meer terug. Dit voorjaar wordt ze, bijna dertig jaar later, gevonden in Duitsland en vandaag is ze herbegraven in Putten. Hoe ze precies in Duitsland terechtgekomen is en wat er is gebeurd, blijft onduidelijk.
Het is warm op zaterdag 6 augustus 1994, als Maria van der Zanden besluit een stukje te gaan fietsen op haar racefiets. Dat doet ze wel vaker. Ze vertrekt na de lunch en spreekt met haar ouders af dat ze voor 18.00 uur weer thuis is voor het avondeten. Als Maria vertrekt is er nog een buurvrouw die wat van haar ziet, maar sindsdien ontbreekt ieder spoor.
De vader van Maria, Ab van der Zanden, maakt melding van de vermissing van Maria. De politie start een onderzoek naar haar verdwijning. "Alles wees erop dat ze een simpel fietstochtje ging maken", vertelde politierechercheur Jo Brinkhuis in 2013 aan het TV Gelderland-programma Dossier GLD.
Brinkhuis meldde dat de politie verschillende verhalen binnenkreeg. "Zo werd er gezegd dat ze misschien in een klooster zou zitten." Maria was namelijk diepgelovig. "Maar ook daar kwamen we niks van Maria meer tegen." Ook een Egyptische ex-vriend van Maria wordt onderzocht. "Alles is tegen het licht gehouden, maar niemand heeft het stempel 'verdachte' gekregen. Dan waren we misschien wat verder geraakt, maar zover is het nooit gekomen."

Fiets

De politie kijkt naar de opties zelfmoord, een vrijwillige verdwijning en een misdrijf. Maar in september 1994 wordt het onderzoek afgeschaald. In de jaren daarna wordt het onderzoek naar de vermissing van Maria een aantal keer heropend. Bijvoorbeeld als op Koninginnedag 2005 de mogelijke fiets van Maria op een rommelmarkt opduikt.
In de bossen bij de buurtschap Speuld, in de buurt van Putten, wordt in 2006 nog uitvoerig onderzoek gedaan door de politie. Tientallen ME'ers doorzoeken het gebied. De zaak blijkt heropend nadat in augustus 2005 het lichaam van een vrouw uit Utrecht is gevonden die in de jaren tachtig bij dezelfde bijbelstudieclub zat als Maria. Ze staan samen op een foto. Maar ondanks het verband, blijkt er geen oplossing te zijn.

Puttense Moordzaak

De politie onderzoekt in 2008 ook of er een link is tussen de verdwijning van Maria en de Puttense Moordzaak. In januari 1994 werd stewardess Christel Ambrosius vermoord. De eerste veroordeling van twee mannen uit Putten was een gerechtelijke dwaling. Op dit moment zit Ron P. vast voor die moord. De politie heeft zijn mogelijke betrokkenheid bij de zaak van Maria onderzocht, maar tot dusver leek er geen verband te zijn.
In 2018 komt de vermissing van Maria op de 'coldcasekalender' van de politie. Via deze kalender wordt aandacht gevraagd voor onopgeloste moord- en vermissingszaken. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries houdt zich al jaren met de zaak bezig. Nadat hij in 2021 is vermoord, wordt de 'Peter R. de Vries Foundation' opgericht. De foundation - onder de leiding van dochter Kelly de Vries - zet het onderzoek naar de verdwenen Maria voort. Ze leggen begin 2022 contact met het coldcaseteam Oost-Nederland. In maart van dit jaar kondigt de foundation aan 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip in de zaak

Stuwmeer

Korte tijd daarna meldt de Duitse politie dat er een mogelijke match is tussen een onbekende overleden vrouw en de verdwenen Maria. De onbekende vrouw werd eind augustus 1994 gevonden in het stuwmeer van de Möhnesee en daarna begraven in een naamloos graf. Na wekenlang onderzoek is op basis van eerder afgenomen vingerafdrukken vastgesteld dat de onbekende vrouw Maria van der Zanden is.
Daarmee krijgt de vader van Maria eindelijk duidelijkheid over waar zijn dochter is. Maar hoe ze in het stuwmeer terechtkwam, blijft nog onduidelijk. Daarnaast is ze met een steen in haar rugzak gevonden en lag ze al weken in het meer, meldde een lokale krant destijds, wat ook vragen oproept. De politie doet hier nog steeds onderzoek naar.

Begrafenis

Maria is nu, na bijna dertig jaar, weer terug in Putten. Met haar begrafenis krijgt de familie hopelijk meer rust, nu ze weten dat Maria terecht is, al blijven er nog veel vraagtekens rondom haar verdwijning overeind.
Bekijk hier ons dossier over de vermissingszaak van Maria van der Zanden.