Achterhoek

Gelderse kersttradities: kerstmarkten en Het Grootste Kerstdiner

Het Feest van Licht
Het Feest van Licht © Museumpark Orientalis
DOETINCHEM - De kersttijd is bij uitstek een bijzondere periode. In de loop der jaren zijn er Gelderse kersttradities gegroeid, zodat inwoners van de provincie dingen kunnen ondernemen naast het traditionele familiebezoek.
Veel Gelderlanders gaan naar de kerstmarkten in Duitsland. Maar ook in onze provincie zijn er meerdere kerstmarkten. Liefhebbers kunnen naar Spirit of Winter bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Daar vind je specialisten, smaakmakers, sfeermakers en trendsetters met vele bijzondere producten.
Maar er zijn ook kerstmarkten in Doesburg, Bredevoort, bij kasteel Doornenburg, kasteel Cannenburch en kasteel Middachten en er is de Wintermarkt Stadsboerderij Caetshage in Culemborg. Een gezellige markt met duurzame biologische producten, handgemaakte cadeauartikelen, oude ambachten en muziek.

Feest van Licht

Voor het Winterwonderland is het Openluchttheater in Lochem helemaal omgetoverd in een sprookjesachtige winterwereld. In Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting is weer het Feest van Licht. Twee weken lang duizenden lichtjes in winterse sferen. Dit maakt onderdeel uit van het Limes Festival. Dat laat zien dat sommige kersttradities al uit de Romeinse tijd stammen. En waarom kwamen de Romeinen tweeduizend jaar geleden naar Nijmegen? Dit soort dingen worden in de kerstvakantie belicht tijdens het Limes Festival bij diverse musea in Nijmegen en omgeving.
Stichting Het Grootse Kerstdiner verzorgt voor duizend minima in de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst een driegangen kerstdiner. Het is voor het derde jaar op rij en de organisatie krijgt hulp van de Doetinchemse en Bronckhorster horeca.

Dickens Festijn

In Tiel is niet alleen een kerstmarkt, maar ook het Dickens Festijn. De straten zijn voorzien van stro, lange onderbroeken hangen te drogen en de straatschoffies maken het gebied onveilig. Het werkvolk neemt, zoals het hoort, de pet af voor deftig gedoe en andere notabelen. En kooplui bieden hun waar aan: antiek, boeken en kunst, tierelantijnen en kanten baleinen.
Aan het einde van het jaar wordt de Beeldentuin in Garderen weer omgetoverd tot een sprookjesachtig decor waarin je teruggaat naar het Engeland van 1850. Zelfs de mensen achter de kramen zijn tijdens de Winterfair gekleed in Dickens-stijl.

Laatste Landleven Winter

Deze maand kwam een einde aan een andere traditie, Landleven Winter in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Voor de laatste keer waren er demonstraties, creatieve workshops en diverse andere activiteiten.