Arnhem en omstreken

Gelderlanders pakken massaal bus naar Duitse kerstmarkt

Veel Nederlanders gaan naar de kerstmarkt in Keulen
Veel Nederlanders gaan naar de kerstmarkt in Keulen © ANP
ARNHEM - Veel Gelderlanders gaan in deze periode met busreizen naar kerstmarkten in Duitsland. Organisatoren van de reizen hebben de indruk dat mensen na de coronaperiode er graag weer tussenuit willen. De traditionele Duitse kerstmarkten zijn dan ook in trek.
"Het is erg druk", geeft een woordvoerder aan van TCR Tours, met opstapplaatsen in onder meer Apeldoorn en Zutphen. "We zijn naar Düsseldorf, Münster en Oberhausen geweest met meerdere dagtochten. Het zat goed vol. De busreizen zijn helemaal in trek. Het is meer dan andere jaren. Het is beetje een hype, vooral door sociale media. Iedereen ziet het en dan willen ze ook."

'Behoefte aan gezellig dagje uit'

HelloBUS heeft twee opstapplaatsen in Arnhem. "De busreizen naar de kerstmarkt in Duitsland lopen lekker door. We reden meer dan 25 keer op en neer. Mensen hebben behoefte aan een gezellig dagje uit, tijdens de corona kon men toch iets minder naar kerstmarkten. Heel veel mensen halen dat dit jaar in. Tevens is er veel aandacht op de socials om een kerstmarkt te bezoeken. In Nederland is het ook veelal slecht weer, dus zoeken mensen hun heil ergens anders."
"Het is wel meer dan vorig jaar, maar het was niet extreem druk", stelt een woordvoerder van Betuwe Express in Herveld. "Wij zijn eind november begonnen tot en met afgelopen weekend. Naar Düsseldorf, Dortmund, Oberhausen en Essen. Opstapplaatsen zijn vooral in de regio Arnhem/Nijmegen en in Doetinchem. Het is afhankelijk van de bestemming. Oberhausen is populair in combinatie met het winkelcentrum. Maar we hadden elke dag wel een bus vol."

'Traditiegetrouw populair'

NS rijdt met de ICE International via Arnhem naar Keulen, waar ook een populaire kerstmarkt is. "We zien inderdaad dat de trein naar Keulen traditiegetrouw populair is in deze tijd. Of de reizigers allemaal naar de kerstmarkt gaan dat weten we natuurlijk niet, maar dat ligt wel voor de hand", denkt een woordvoerder.