Noord-Veluwe

Jarenlang vermiste Maria van der Zanden herbegraven in Putten

Tientallen mensen waren bij de begrafenis
Tientallen mensen waren bij de begrafenis © Omroep Gelderland
PUTTEN - De jarenlang vermiste Maria van der Zanden is vanmiddag herbegraven in Putten. Van de destijds 22-jarige Maria ontbrak bijna 30 jaar lang ieder spoor, totdat ze dit voorjaar werd gevonden.
De afscheidsdienst, die door tientallen mensen werd bezocht, vond plaats in de aula van begraafplaats Schootmanshof in Putten. Daarna is Maria bijgezet in het graf van haar moeder, die al in 2011 overleed. De vader van Maria, Ab van der Zanden, was niet bij de dienst aanwezig. Hij ligt op de Intensive Care, maar stond erop dat de begrafenis zou doorgaan.
"De vermissing van Maria was een intens verdriet voor Ab", valt te lezen in de samenvatting van de dankdienst. "Volgens Ab was Maria een gewoon meisje. Ze hield van het leven. Ze was student en wilde een opleiding gaan doen om de bijbel in vreemde talen te kunnen vertalen. Ze kampte met ziekte en ging weer thuis wonen, waar ze aan haar herstel werkte."
Kijk hier naar de afscheidsdienst:
Tientallen mensen waren bij de begrafenis

'Rustig type'

Tot zaterdag 6 augustus 1994. Nadat ze een fietstochtje maakte over de Veluwe, ontbrak sindsdien ieder spoor. Ab en zijn dochter hadden een goede relatie, vertelde hij in maart aan Omroep Gelderland. "Maria was een heel rustig type en innemend. Een heel fijne dochter."
Maria van der Zanden verdween op zaterdag 6 augustus 1994.
Maria van der Zanden verdween op zaterdag 6 augustus 1994. © Privéfoto/bewerking Omroep Gelderland
Op dat moment wist hij niet wat er met zijn dochter was gebeurd. "Het is afwachten, afwachten en nog eens afwachten." Ab trad naar buiten met zijn verhaal omdat de Peter R. de Vries Foundation 250.000 euro uitloofde, in een ultieme poging om Maria te vinden.
De hernieuwde aandacht voor de zaak had succes. Eind maart meldde de Duitse politie dat er mogelijk een match was tussen een - tot dan toe - onbekende overleden vrouw in Duitsland en Maria. Na weken van grondig onderzoek is op basis van vingerafdrukken vastgesteld dat die onbekende vrouw inderdaad Maria van der Zanden is. Haar lichaam is eind augustus 1994 gevonden in het stuwmeer van Möhnesee, bij de plaats Soest. In mei kwam dit nieuws naar buiten.

Steen in rugzak

Hoewel Maria eindelijk gevonden is, blijven er toch nog veel vragen over: hoe kan het bijvoorbeeld dat zij in het Duitse stuwmeer is terechtgekomen? Daarnaast lag ze vermoedelijk al enkele weken in het water en is ze gevonden met een steen in haar rugzak, blijkt uit toenmalige berichtgeving van de Duitse krant Soester Anzeiger. Het onderzoek om antwoord op deze vragen te krijgen, loopt nog steeds.
Bekijk hier ons dossier over de vermissingszaak van Maria van der Zanden.