Achterhoek

Echtpaar hoort werkstraf eisen voor verduisteren tienduizenden euro's

AproPlus werkte vanuit de woonboerderij van het echtpaar in het buitengebied van Sinderen.
AproPlus werkte vanuit de woonboerderij van het echtpaar in het buitengebied van Sinderen. © RTV Oost
SINDEREN - Tegen een echtpaar uit Sinderen is dinsdag 200 uur werkstraf geëist voor het verduisteren van tienduizenden euro's via het bewindvoeringskantoor dat ze samen runden vanuit hun woonboerderij. De vrouw van 56 en man van 53 zouden meer dan honderd cliënten hebben benadeeld.
Hun bedrijf AproPlus behartigde de financiële belangen van zowel ondernemers als particulieren die in financiële problemen waren geraakt en door de rechter onder financieel toezicht waren gesteld. De vrouw was directeur-bestuurder en gaf leiding aan het bewindvoeringskantoor en haar echtgenoot werkte als curator en bewindvoerder.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd in met name 2017 en 2018 bij veel cliënten meer geld geïnd dan rechtmatig was. "Het is meermalen voorgekomen dat de maandelijkse vergoeding die een cliënt moet betalen aan de bewindvoerder niet twaalf keer per jaar, maar dertien, veertien of soms zelfs vijftien keer werd geïnd. Dit gebeurde bij zo’n 121 cliënten, voor in totaal ruim 27.000 euro."

Ruim 60.000 euro terugbetalen

Ook bleek dat wanneer het kantoor voorschotten aan cliënten verstrekte, er later soms een veel hoger bedrag werd teruggeboekt. "Dit is bij 115 cliënten gebeurd", stelt het OM. "Een getuige die werkzaam was bij het kantoor noemde als voorbeeld dat 50 euro als voorschot was verstrekt aan een cliënt en dat er vervolgens 100 euro werd teruggeboekt van de rekening van die cliënt. De verdachten werden door personeelsleden regelmatig gewezen op fouten in de overboekingen, maar die werden vervolgens niet hersteld."
Als het aan het OM ligt, moet het Achterhoekse stel, naast de taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, ruim 60.000 euro terugbetalen. "Ik acht het zeer kwalijk dat mensen die kwetsbaar zijn en onder bewind staan, juist om geholpen te worden met hun geldzaken, zo benadeeld zijn door deze verdachten”, betoogde de officier van justitie.