Achterhoek / Liemers

'Als God bestaat, waarom laat hij dit gebeuren?', moeders vermoorde kinderen naar Lourdes

Judith steekt een kaars aan in Lourdes (Francis in Lourdes - KRO/NCRV)
Judith steekt een kaars aan in Lourdes (Francis in Lourdes - KRO/NCRV) © Bron: Francis naar Lourdes (KRO/NCRV)
DOESBURG - Judith Hendriks uit Zevenaar en Wanda Beemsterboer delen een verschrikkelijke ervaring. Hun dochters werden vermoord door hun partner. Samen met andere lotgenoten gingen Judith en Wanda dit jaar naar de bekende bedevaartsplaats Lourdes in Frankrijk.
In het huis van Wanda in Doesburg zitten Judith en Wanda gezellig aan tafel. Er is koffie en er zijn koekjes met blauwwitte muisjes. Judith is namelijk net voor de eerste keer oma geworden, van kleinzoon Jurre.
Beide vrouwen zijn nog closer met elkaar na hun deelname aan het televisieprogramma Francis naar Lourdes. Daarin trokken ze samen met operazangeres Francis van Broekhuizen naar het Franse bedevaartsdorp.

Dochters vermoord door ex-partners

De woonkamer staat vol versieringen, maar een kerstboom ontbreekt. Bewust. Want sinds dochter Nadine niet meer leeft, zet Wanda die niet meer op. Nadine werd op 2 december 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht.
Ook voor Judith is de maand december nooit meer hetzelfde: haar dochter Silke kwam op 21 december 2019 om het leven.

Lourdes geeft kracht en troost

Wanda komt in 2015 voor het eerst in Lourdes. Dan haakt ze samen met haar man Jacques aan bij een militaire bedevaart. "De aalmoezenier dacht dat zo'n bedevaart zou kunnen werken voor nabestaanden van moord."
Hij had gelijk, merkt Wanda meteen. Lourdes geeft troost en kracht, dat blijkt zelfs uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit in Tilburg. Het jaar erop gaat Wanda mee als ervaringsdeskundige, met een groepsreis van de stichting Pelgrimage Slachtoffers Geweldsmisdrijven (PSG). En dit jaar is zij er voor de zevende keer.
'Als er een God bestaat, waarom laat hij dit dan gebeuren?'
Voor Judith Hendriks uit Zevenaar is het de eerste keer dat zij naar Lourdes gaat. Ze is van huis uit katholiek, maar ze gelooft niet. Zeker niet nadat haar dochter Silke om het leven is gebracht. Judith vraagt zich hardop af: "Als er een God bestaat, waarom laat hij dit dan gebeuren?"
Een antwoord daarop is er niet, maar Judith vindt in Lourdes wel kracht en troost: "Ik zeg altijd, het zwarte randje moet een beetje grijs worden. En dat is in Lourdes gelukt. Ik heb op een bepaald moment ook een steen uitgezocht, een zwarte steen met een grijs randje. Die heb ik daar in het water gegooid terwijl ik heb gezegd dat ik Silke mis en dat ik van haar hou. Hoe gek ook, dat geeft toch troost."

'Ik moet door voor mijn zoon en kleinzoon'

Judith is niet van plan om nog een tweede keer naar Lourdes te gaan: "Dit was voor mij één keer. Ik moet door, voor mijn zoon, mijn man en mijn kleinzoon." Wanda denkt er ook zo over: "Het is een afsluiting. Ik ga mijn energie aanwenden voor het schrijven van mijn tweede boek. Dat wordt een vervolg op het eerste boek Mam ik bel je zo terug, dat ik schreef na de moord op Nadine."

Judith Hendriks en Wanda Beemsterboer zijn terug te zien in het tv-programma Francis naar Lourdes. De serie wordt uitgezonden van maandag 25 december tot en met woensdag 27 december bij de KRO-NCRV op NPO 2.