Noord-Veluwe

Máxima laat zich bijpraten over 'bouwen met legostukken'

Koningin Máxima is op bezoek in Heerde.
Koningin Máxima is op bezoek in Heerde. © Omroep Gelderland
HEERDE - Koningin Máxima bezocht vandaag een bedrijf in Heerde dat sloopmateriaal hergebruikt. Het bouwen met hergebruikt materiaal, ook wel circulaire bouw genoemd, is in opkomst. "Slopen is omgekeerd bouwen", stelt het bedrijf.
De koningin liet zich tijdens het bezoek bijpraten over het gebruik van materialen uit gesloopte gebouwen in nieuwe gebouwen. Lagemaat is bekend van meerdere projecten in Gelderland. Zo krijgt seniorencomplex Kuipersheem in Epe een buurtcentrum dat is gemaakt van materiaal uit sloophuizen.
Het bedrijf uit Heerde is ook verantwoordelijk voor de sloop van het voormalig provinciale gebouw Prinsenhof A in Arnhem. De materialen daarvan worden ook hergebruikt. Zo gingen de vloerplaten naar een nieuwe sporthal in Arnhem.
Circulair bouwen is 'bouwen met legostukken', merkte koningin Máxima tijdens haar bezoek op. Volgens Lagemaat moet er een standaard worden ontwikkeld waarmee oude gebouwen makkelijk uit elkaar te halen zijn. Dat maakt circulaire bouw eenvoudiger.

Provincie steunt circulaire bouw

De provincie Gelderland wil de woningbouw versnellen en verduurzamen. Met steun van de provincie maakten zeven Gelderse bouwbedrijven een omslag naar prefab woningbouw. Woningen worden dan grotendeels in een fabriek geproduceerd, waarna de afzonderlijk delen op de bouwplaats als een soort bouwpakket in elkaar worden gezet.
'Maxima komt, dat is uniek!'