Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Kersttrein groot succes: 'Het zag zwart van de mensen'

Kersttrein was een groot succes.
Kersttrein was een groot succes. © Michel van den Wollenberg
NIJMEGEN - "Geweldig, die witte stoom over de weilanden en dan zo'n nostalgische zwarte trein. Het was prachtig". Stoomtreinvrijwilliger Michel van den Wollenberg is niet de enige die razend enthousiast is over de kersttrein. "In de weilanden zag het zwart van de mensen."
Afgelopen weekend was het mogelijk om een rit te maken in een historische stoomtrein. Twee stoomtreinen pendelden dit weekend als Christmas Express tussen Arnhem en Nijmegen heen en weer. "De ritten waren vol maar ook de perrons en de weilanden langs de route stonden vol met mensen. Ze zwaaiden en staken de duim omhoog. Geweldig!"

Terug in de tijd

Opstappen kon alleen in Arnhem. Reizigers wanen zich in andere tijden door conducteurs in historische kleding, locomotieven die stomend klaar staan voor het opstappen en de stoomfluit die het vertrek aankondigt.
Die fluit is in de verre omtrek te horen. Tijdens de rit over de Rijn en de Waal waaien stoomwolken voorbij de ramen van de met stoom verwarmde rijtuigen. Er rijden ook een restauratiewagon en slaapwagon mee.
Het was de tweede keer dat de stoomlocomotieven met rijtuigen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) werden ingezet voor een kerstrit. "Vorig jaar reden we tussen Ede en Arnhem". Of er volgend jaar weer een editie komt is nog de vraag: "Het is een hele puzzel om de treinen tussen het normale treinverkeer te laten rijden. Maar aan het enthousiasme ligt het niet. Het was geweldig!"
Er rijdt dit weekend een historische stoomtrein tussen Nijmegen en Arnhem