Stedendriehoek

Niet eten, maar rennen op tweede kerstdag: 'En vanavond weer veel wijn'

Deelnemers aan de Wim van Beek Crossloop in Klarenbeek.
Deelnemers aan de Wim van Beek Crossloop in Klarenbeek. © Omroep Gelderland
KLARENBEEK - Voor veel mensen is kerst gezellig samen met familie of vrienden tafelen, spelletjes doen en uitbuiken bij een kerstfilm. Anderen zien een hele dag binnen met familie niet zitten en willen er juist op uit. Ze willen beweging. In Klarenbeek, bij Apeldoorn, gaat het om honderden mensen. Daar wordt traditioneel op tweede kerstdag namelijk de crossloop gehouden.
"Het was prachtig weer om te lopen", zegt Ron Hurenkamp namens de organisatie. "Het parcours was hier en daar wat nattig waardoor we wat hebben moeten uitwijken. Normaal lopen we over de sportvelden heen, maar dit jaar hebben we noodgedwongen gekozen om over het fietspad te lopen."
Ruim vierhonderd volwassenen namen deel aan de 5-, 8- of 10 kilometer loop. Zo'n vijftig kinderen deden mee aan de kidsrun. De start en de finish waren op het terrein van voetbalclub SC Klarenbeek. De club organiseert de loop ook. Op dit terrein is in de ochtend begonnen met een gezamenlijke warming-up van topatleet Gert-Jan Wassink om goed voorbereid aan de start te staan.

'Dit voelt echt goed'

De Wim van Beek crossloop, vernoemd naar een oud-voorzitter van de club, gaat door de bosrijke omgeving rond de voetbalclub. Het is een echte kerstklassieker in de omgeving van Klarenbeek. Al sinds 1980 wordt de loop op tweede kerstdag gehouden. Dit jaar is de 43ste editie.
"Dit is een heerlijke traditie zo op tweede kerstdag", zegt een loper die hard werd aangemoedigd door zijn zoon. "We gaan nu heel gauw weer richting de rest van de familie om kerst te vieren." Ook een andere loper is blij met de sportieve onderbreking. "Dit voelt echt goed, maar vanavond gewoon weer aan het kerstdiner. Met veel wijn."

'Er komt altijd wat emotie bij kijken'

De zoon van de oud-voorzitter, Wim van Beek junior, is nog steeds fanatiek hardloopfan en tevens omroeper van de cross. "Er komt altijd wel een klein beetje emotie bij kijken", zegt Van Beek junior. "Toen mijn vader overleed, wilde de familie zijn naam van de loop af hebben, maar de sportclub zei: 'Dat gaat niet gebeuren'. Achteraf ben ik daar toch heel blij mee. De familie Van Beek is ook voltallig aanwezig vandaag."
De traditie op tweede kerstdag wordt ook volgend jaar in stand gehouden. "Als je de vandaag de mooie gezichten bij de deelnemers weer ziet, dan moedigt dat alleen maar weer aan om weer zo'n evenement neer te zetten", zegt organisator Hurenkamp.
Ruim 400 deelnemers liepen de Kerstcross in Klarenbeek