Rivierengebied

Nu WK is begonnen, hoeft dartstalent Gian geen luchtvracht meer te verkopen

Gian van Veen gooit een pijltje op het werk.
Gian van Veen gooit een pijltje op het werk. © NOS
POEDEROIJEN - Raymond van Barneveld was, voordat hij profdarter werd, postbode in Den Haag, Co Stompé bestuurde tramlijn 14 in Amsterdam. Michael van Gerwen betegelde de badkamer van voetballegende Dennis Bergkamp. En Gian van Veen uit Poederoijen, het grootste Nederlandse talent van dit moment? Die heeft na zijn hbo-studie luchtvaarttechnologie een baan onder de rook van Schiphol, waar hij bezig is met luchtvracht in passagiersvliegtuigen richting Zuid-Amerika. Van bloemen tot vrachtwagenonderdelen.
Maar niet voor lang meer, schrijft de NOS. Het jaar 2023 is het jaar van de doorbraak van Van Veen, die wordt bestempeld als 'de nieuwe Van Gerwen'. Hij haalde als debutant de halve finales van het EK, stond in de finale van het jeugd-WK en mag voor het eerst het podium van Alexandra Palace betreden voor het 'echte' WK.
Het prijzengeld, de sponsoren die hij achter zich heeft en het feit dat hij nog bij zijn ouders in Poederoijen woont, zorgen ervoor dat hij zijn financiële zaakjes op orde heeft en zijn deeltijdbaan op het kantoor kan opzeggen. "Ik was er steeds vaker niet dan wel", aldus de 21-jarige Van Veen.
"Hij kwam weleens maandagochtend hier met zijn koffer uit Londen aan, om donderdag alweer richting Manchester te vertrekken", vertelt zijn baas Roel Hoving. "Dan zagen we hem op vrijdag op tv. Op het podium is hij nog weleens uitbundig, hier is het gewoon Gian, die rustig zijn werk doet."

Afscheidsfeestje in Londen?

Na het WK is hij dus voltijd profdarter. Daarmee hoopt de huidige nummer 45 van de wereld de stap te maken richting de wereldtop. Eerst wacht zijn debuut in 'Ally Pally'.
Kijk hier naar een reportage van de NOS:
Nu WK is begonnen, hoeft dartstalent Van Veen geen luchtvracht meer te verkopen
In Londen staat hij vandaag in de eerste ronde tegenover Man-Lok Leung uit Hongkong. Daarna is de Duitser Gabriel Clemens, vorig jaar halvefinalist, mogelijk de tegenstander. Van Veen kan onbevangen gaan gooien. En als hij dat doet, kan hij mooie dingen laten zien.
Hij hoopt in het nieuwe jaar, als de kwartfinales worden gespeeld, nog in de Britse hoofdstad te zijn. Een afscheidsfeestje van kantoor in 'Ally Pally' zou ideaal zijn. "We wachten op een voorstel van Gian", grapt zijn baas.
Mocht het leven als profdarter onverhoopt tegenvallen, dan staat de deur voor Van Veen altijd open. "Een belletje en we nemen hem zo weer aan."