Stedendriehoek

Papierfabrieken vervuilen boerenland, tienduizenden euro's boete

De rechter legde de bedrijven tienduizenden euro's boete op.
De rechter legde de bedrijven tienduizenden euro's boete op. © Omroep Gelderland (archief)
EERBEEK - Vervuild papierslib van papierfabrieken uit Eerbeek dat via biovergisters op boerenland belandde, dat levert een aantal bedrijf tienduizenden euro's boete op. Industriewater Eerbeek (IWE) kreeg van de rechter de hoogste straf opgelegd; een boete van 150 duizend euro, waarvan 75 de helft voorwaardelijk.
Papierslib ontstaat na het zuiveren van het water dat de Eerbeekse papierfabrieken gebruiken om hun papier te maken. Het verontreinigde slib belandde in mestvergisters van elf boerenbedrijven in Noord-Nederland. Die vergisters zetten mest en andere reststoffen om in bijvoorbeeld biogas. Boeren rijden het over hun land uit om de bodem vruchtbaarder te maken.
Het slib met een zeer hoog kopergehalte had daar volgens het OM niet voor gebruikt mogen worden, omdat het schadelijk is voor het milieu. "Dat er milieuschade kon ontstaan, dat is wel duidelijk", aldus de rechter. Maar de rechter had niet de indruk dat de bedrijven moedwillig de milieuwetgeving hebben willen overtreden voor financieel gewin.
Het geheel speelde zich af in de periode van 25 september 2018 tot en met 26 augustus 2019.