Arnhem en omstreken / Liemers

Is je kerstpakket niet zoals je hoopte? Doneer het aan de voedselbank!

Voedselbanken zoeken vooral houdbare producten zoals pasta's en rijst
Voedselbanken zoeken vooral houdbare producten zoals pasta's en rijst © ANP
ARNHEM - Een kerstpakket met boodschappen kan soms wel eens de plank misslaan. Iemand kan allergisch voor producten zijn, iets niet lekker vinden of wegens een levensovertuiging iets niet eten. Toch kiezen steeds meer mensen in deze situatie om de voedselpakketten te doneren aan de voedselbank.
Veel werkgevers gunnen hun werknemers een extraatje in de vorm van een kerstpakket. Toch is niet altijd iedereen even blij met het pakket. In plaats van de producten weg te gooien, kun je er ook voor kiezen om dit te doneren aan de voedselbank bij jou in de buurt.

Naar de voedselbank

De Voedselbank Arnhem herkent dit beeld. Een medewerker vertelt: "Mensen komen gewoon complete kerstpakketten inleveren. Ze brengen het hier en het stapelt lekker op. Letterlijk!" Toch zien zij ook wel dat dit geen trend van de laatste jaren is. "Het is al langer zo dat veel mensen de behoefte voelen om hun pakketten te doneren. Ze denken bijvoorbeeld: 'Er zijn mensen die deze spullen veel beter kunnen gebruiken dan ik. Wij zijn er ontzettend blij mee."
Bij Voedselbank Lichtenvoorde verwachten ze dat de pakketten vanaf de vrijdag voor Kerst gaan binnenkomen. In hun distributiecentrum worden de binnengebrachte pakketten apart opgeslagen. Elk pakket wordt opengemaakt om te kijken of er verse dingen of spullen met een korte houdbaarheid aanwezig zijn. Om derving te voorkomen wordt dit meteen eruit gehaald en apart gezet. "Wij zijn echt heel erg blij met deze pakketten! Mensen zeggen: 'joh, ik heb het toch niet nodig."
Niet alleen particulieren maar ook bedrijven doneren pakketten, vult Voedselbank Montferland aan. Soms zijn dit gulle donaties van grote bedrijven maar soms ook door toeval. Vaak zijn dit pakketten die over zijn na de kerstborrel of als er te veel besteld zijn. Veel bedrijven weten hen dan te vinden.

Wat nemen ze dan allemaal aan?

Volgens Voedselbanken.nl neemt vrijwel elke voedselbank voedseldonaties aan. Slechts enkele nemen non-food aan. Veelal wordt er gevraagd om producten die langer houdbaar zijn, weet een medewerker van Voedselbank Nijmegen Overbetuwe. Denk hierbij aan pakken rijst, pasta's, potten soep en pastasaus. Daarnaast zijn blikken met ham, blikjes vis, ragout en knakworsten ook zeker welkom. Ontbijtgranen, houdbaar broodbeleg, houdbare zuivel, zonnebloem- en olijfoliën worden ook aangenomen. Al het gedoneerde voedsel gaat naar de klanten.
Hoe lief het ook bedoeld is, zelfbereid eten zoals koekjes, cake en ingemaakte appelmoes mogen voedselbanken niet aannemen. Dat komt doordat er rekening gehouden wordt met strikte voedselveiligheidseisen. Alle producten moeten in hun originele ongeopende verpakking aangeboden worden.
Als je zelf voedsel wilt doneren, dan kun je het beste even contact opnemen via de website van de dichtstbijzijnde voedselbank. Ook als je non-food wilt aanbieden, kun je het beste even contact met hen opnemen.