Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Toekomst Edese voedselattractie aan zijden draadje

Beoogd terrein van World Food Center Experience in Ede
Beoogd terrein van World Food Center Experience in Ede © Gemeente Ede
EDE - De toekomst van het attractiepark over eten in Ede hangt een zijden draadje. Krijgen ze wel of geen subsidie van 17 miljoen euro? Vandaag spreekt de Gelderse politiek over het plan. De BBB en de PVV willen woensdag een voorstel bespreken om de geldkraan dicht te draaien en met het project te stoppen.
Ooit was er enthousiasme op het provinciehuis over de plannen om Ede nog meer op de kaart te zetten als voedselhotspot. Het attractiepark - De World Food Experience - moest die aanjager worden. Maar dat enthousiasme brokkelde af.
De bouwkosten liepen op en de rechter zette een streep door een vergunning van een aanbouw. Bovendien was er aanhoudende kritiek: het bedrijfsleven haakte volgens de politiek niet voldoende aan.

17 miljoen euro

Dat is een kip-ei verhaal vinden ze in Ede. Het bedrijfsleven stapt niet in als de politiek nog geen definitieve klap heeft gegeven, maar partijen die twijfelen vinden dat er te weinig vooruitgang is geboekt.
Door de negatieve uitspraak van de rechter moest het plan opnieuw naar de tekentafel. En daar kwam een alternatief plan uit: minder megalomaan en met minder financiële risico's. Maar nog wel met een flinke subsidie van de provincie: 17 miljoen euro.

Geld van provincie cruciaal

En dat gaat een groot deel van de politiek nu alsnog te ver. Eigenlijk zou de provincie pas volgend jaar over de plannen spreken, maar omdat de BBB en de PVV nu al met een voorstel komen, staat het ook woensdagmiddag al op de agenda.
"Wij hoopten op een positievere reactie van een aantal partijen", reageert een woordvoerder van de experience.
Vooral over de BBB zijn ze in Ede verbaasd. "Wat er in het landelijk verkiezingsprogramma staat, over goede educatie over voedsel en de verantwoordelijk van de overheid, raakt juist de kern waar wij voor willen staan."

'Som geld niet in verhouding'

Statenlid Sanne Riphagen van de BBB denkt dat er andere manieren zijn om die doelen te halen. "Voedseleducatie is voor ons heel belangrijk, maar er zijn andere manieren om meer mensen te bereiken, bijvoorbeeld via scholen. Deze som geld staat voor ons niet in verhouding met dit plan."
En meer partijen zijn niet enthousiast, een meerderheid van de Gelderse politiek was afgelopen week tegen. Als die meerderheid vandaag de stekker uit het project trekt, valt die subsidie van 17 miljoen euro weg. Daar is nog zo'n 12,8 miljoen euro van over. De rest is uitgeven aan met name onderzoek, plannen en een ontwerp.
Zonder die subsidie is de komst van het World Food Experience zeer onrealistisch. "Zonder de bijdrage van de provincie is de realisatie van de experience zeer onwaarschijnlijk", aldus de experience zelf.