Stedendriehoek / Achterhoek

ForFarmers stoot zonder vergunning al 4 jaar lang stikstof uit

Het terrein van ForFarmers in Lochem
Het terrein van ForFarmers in Lochem © ANP
LOCHEM - Het Lochemse veevoerbedrijf ForFarmers stoot al vier jaar lang zonder vergunning stikstof uit, wat in beschermde natuurgebieden belandt. Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money na eigen onderzoek.
Boosdoener is een biomassacentrale aan het Twentekanaal, ten noorden van Lochem. Zo blijkt uit het onderzoek van Follow the Money dat maandagochtend online verscheen.
Hoewel het bedrijf in eerste instantie een vergunning kreeg voor de bouw van de biomassacentrale naast hun veevoerfabriek, werd die in 2019 door de Raad van State van tafel geveegd. Dat weerhield de beursgenoteerde onderneming er niet van om de centrale, die miljoenen euro's had gekost, tien dagen later alsnog aan te zetten.
In de tussentijd zijn er naar verwachting miljoenen kilo's hout verbrand om de fabriek te laten draaien. Volgens een persbericht dat ForFarmers in 2018 verspreidde, is de centrale bestemd om zo'n 700.000 kilo houtsnippers per jaar te verbranden.

'Provincie heeft niets gedaan'

Volgens de Follow the Money-journalisten heeft de provincie Gelderland, verantwoordelijk voor de vergunningverlening en controles, geen actie ondernomen. "De provincie zegt dat de vergunning niet meer kon worden afgegeven, maar in plaats van de aanvraag af te wijzen ging de provincie in gesprek met ForFarmers over ‘een aanpassing van de aanvraag'. Dat duurt inmiddels vierenhalf jaar."
Voor dergelijke vergunningsverzoeken ligt de beslistermijn normaliter op 26 weken.

Acht keer meer uitstoot

Volgens de provincie is de uitstoot van de centrale op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Stelkampsveld, tussen Barchem en Borculo, gering.
Dat strookt niet met de cijfers die ForFarmers in een eerdere vergunningsaanvraag zette. Daarin stond een acht keer grotere stikstofneerslag op het Stelkampsveld dan de cijfers die de provincie nu overlegt. "ForFarmers wijt dat verschil desgevraagd aan updates aan de software waarmee de berekeningen worden gemaakt", staat in het artikel.
De provincie verwacht binnen enkele maanden alsnog een vergunning te geven. ForFarmers en een geïnterviewde grootaandeelhouder zeggen daar goede hoop op te hebben.