Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Permanent wonen op vakantieparken: 'Het voelt niet eerlijk'

Over permanent wonen op vakantieparken is het laatste woord nog niet gezegd.
Over permanent wonen op vakantieparken is het laatste woord nog niet gezegd. © Omroep Gelderland
OTTERLO - Verloederde vakantieparken slopen en transformeren tot een woonwijk. Het Rijk onderzoekt of tientallen vakantieparken een woonbestemming kunnen krijgen om de woningnood in ons land aan te pakken. De meningen in Gelderland zijn verdeeld. Zo is Ermelo enthousiast, Ede minder.
Volgens minister Hugo de Jonge komen minstens zestig vakantieparken in ons land voor zo'n nieuwe bestemming in aanmerking. In Ede krijgt het plan weinig bijval. "Het levert weinig op", zegt wethouder Peter de Pater. Hij wijst op onderzoek van de provincie Gelderland dat becijfert hoeveel woningen vrijkomen door bewoning op vakantieparken toe te staan. Volgens de provincie gaat het om 236 extra woningen in Gelderland.
De gemeente vindt het daarnaast oneerlijk richting de rest van de inwoners als parkbewoners permanent mogen wonen in hun vakantiehuis. De huisjes hebben ze dan goedkoper kunnen kopen dan wanneer ze die hadden moeten kopen in de vrije sector. Na legalisatie zou zo'n woning flink meer waard zijn. "Als jij als gemeente besluit om een mooie vakantiewoning een woonbestemming te geven, dan schuif je een paar ton zomaar in de portemonnee van een individu. Dat gun je iedereen wel, maar dat voelt niet eerlijk", legt de wethouder uit.
Permanent op vakantiepark of niet?

'Honderden woningen'

In Ermelo worden de Haagse plannen wel met gejuich ontvangen. Daar wil de gemeente meerdere verloederde parken gaan saneren. Deze parken zijn opgekocht door projectontwikkelaars en de gemeente geeft nieuwbouw op de parken voorrang. Wethouder Hugo Weidema: "Het levert ons honderden woningen op."
De plannen rond het voormalige vakantiepark Horsterhoeve ligt momenteel ter inzage. In januari of februari neemt de gemeente een besluit. Daarna kan het bouwtraject starten. Op de grond moeten 280 woningen komen waarvan de helft sociale huur, een handjevol woningen met huurprijzen van 800 tot 1100 euro per maand en iets meer dan 100 luxe koopwoningen.
Ook op de voormalige vakantieparken Dennenoord, Dennenhorst en Oud Duyn krijgen ziet de gemeente Ermelo graag een nieuw woonwijk komen. Het levert de gemeente op deze plek 114 woningen, waarvan de helft sociale huurwoningen.

Draai in Harderwijk

De gemeente Harderwijk zat ook met vakantiehuizen in de maag. Recreanten hadden hun vakantiehuis gekocht met het idee er te mogen wonen, waarna de gemeente later besloot dit toch niet te willen. Samen met de bewoners is toen gezocht naar een oplossing. Op vier parken is permanente bewoning nu alsnog toegestaan. De gemeente is trots op de hervorming van de parken maar ziet eenzelfde maatregelen voor de andere vakantieparken in de gemeente niet zitten. Net als de andere gemeentes in Gelderland blijven ze controleren of er permanent gewoond wordt op de recreatieparken.