Gelderland

Van makkelijk tot moeilijk, dit zijn de hits van het kerstdiner

Wat ga jij eten tijdens de feestdagen?
Wat ga jij eten tijdens de feestdagen? © Pexels
ARNHEM - De feestdagen staan weer voor de deur, kerstdineetjes worden gepland. Op voorhand worden veel keuzes gemaakt. Gaan we gourmetten of sloven we ons uit in de keuken? Kipragout of garnalencocktail? Varkenshaas of tournedos? Zelfgemaakte tiramisu of een ijsstammetje uit de winkel? Wij spraken chef-kok Bouke van der Zaag uit Otterlo over het kerstdiner.
Wat gaan we dan eten? Beef Wellington? De klassieke Beef Wellington - een biefstuk met paté in bladerdeeg - zou Bouke niet direct zien als een kerstklassieker. "Een Wellington kan al snel fout gaan. Het gevaar bij dit gerecht is dat de binnenste lagen bij het opdienen niet gaar genoeg kunnen zijn."
Wat wordt er dan wel gegeten? Veelal staat wild op het menu: hertenbiefstuk, reerugcarpaccio, zwijnshaas en eendenborstfilet. Vis wordt in mindere mate gekozen voor het hoofdmenu. Als er al voor wordt gekozen dan is het vaak zalm uit de oven. Kip en de klassieke kerstkalkoen prijken veelal op het kerstmenu.
We willen dat het eten lekker is, maar het moet gemakkelijk klaar te maken zijn
Een trend die Bouke terugziet is dat er steeds vaker gekozen wordt voor beste kwaliteit. "Je ziet dat steeds minder vlees gegeten wordt, minder grote stukken en porties. Daarentegen kiest de consument steeds vaker voor kwalitatief beter vlees." De stoofgerechten zoals sukade en draadjesvlees doen het goed. "Vlees dat mals is en lang gegaard heeft blijven wel de favoriet." Stukken vlees die lang in de marinade liggen, uren op een laag vuur staan en daardoor hun malse textuur behouden. Met de kerst willen we nu eenmaal lekker eten en dat beaamt Bouke. "We willen dat het lekker is maar het moet bovenal gemakkelijk zijn om te maken." Niet iedereen wil zich uren uitsloven achter het aanrecht.

Iets anders dan vlees?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende vleesvervangers te krijgen. Momenteel zijn er zelfs volledige plantaardige braadkippen inclusief vegetarische pootjes te koop. Veel vegetariërs en veganisten zullen zelf ongetwijfeld weten wat ze wél en niet lekker vinden en kunnen eten. Toch zijn er ontwikkelingen waar zij ook baat bij hebben.
"Tegenwoordig wordt er steeds meer zelfgemaakte paddenstoelensoep gegeten. Eekhoorntjesbrood is de kerstpaddenstoel. Maak deze klaar met wat plantaardige room." Belangrijke kanttekening is wel om deze paddenstoelen lekker in de winkel te halen en niet als amateur zelf in het bos te zoeken. Daarnaast zijn er ook veel varianten op vleesgerechten zoals de bietencarpaccio, rodekool steaks en de champignon bourguignon in plaats van boeuf bourguignon. Zo maak je het diner toegankelijk voor iedereen.
De klassieke bijgerechten zoals stoofpeertjes, aardappelroosjes en appelmoes zullen veel gezien worden op het menu. Daarnaast ook de klassieke gestoomde groentes en gebakken champignons te vinden zin op de tafel. Ook hierbij geldt: het moet lekker maar vooral gemakkelijk zijn.

Nagerechtjes

Wat wordt het toetje? Een Engelse trifle is een nagerecht dat het altijd goed doet. Dit is een gerecht, bestaand uit meerdere laagjes in een glas of glazen kom. Monchou en cheesecake worden veel in glazen potten opgediend. Ook de Italiaanse tiramisu met lange vingers en likeur wordt veel gegeten. Maar hier is een uitzondering. "Vaak zie je dat oma's oude receptenboekje voor de dag wordt gehaald en door wordt gespit." Pudding, bavarois, arretjescake en andere klassieke desserts worden gemaakt zoals oma dat vroeger deed. Nostalgie smaakt naar meer.