Gelderland

Gemeenten staan met 115 miljoen in de min voor 'financieel ravijn'

Volgens Barnevelds wethouder financiën zit de vork anders in de steel.
Volgens Barnevelds wethouder financiën zit de vork anders in de steel. © Pixabay
ARNHEM - Gelderse gemeenten staan er goed voor, maar over een paar jaar is dat beeld heel anders. Sterker nog: de 51 gemeenten samen komen over drie jaar maar liefst 115 miljoen euro tekort.
Dat blijkt uit een berekening van de provincie Gelderland. De provincie houdt de kasboekjes van gemeenten in de gaten. Daar zien ze dat gemeenten het financieel steeds moeilijker krijgen.
Het grote probleem is hoeveel geld een gemeente van het Rijk krijgt. Dat verandert de komende jaren en gemeenten dreigen minder geld te krijgen. "Onze zorgen over de situatie van gemeenten nemen toe", zegt gedeputeerde Helga Witjes.
De signalen zijn niet nieuw: er is zelfs een term: het financiële ravijn. De Arnhemse wethouder Paul Smeulders noemde het eerder al 'totaal onverantwoord.' "Op dit moment brengt het kabinet gemeenten in grote problemen."

Wat kan een gemeente doen?

Als een gemeente geld de financiën niet rond krijgt zijn er twee opties: meer geld vragen van de burger, dus hogere belastingen, óf minder geld uitgeven. "Dan kun je denken aan bibliotheken, sportverenigingen of cultuur. Alle dingen die de samenleving de moeite waard maken, komen dan onder druk te staan", aldus Smulders.
Uit een rapport in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt zelfs dat ook grote opgaven zoals de woningbouw in de knel komen als er veel minder geld naar de gemeenten gaat.
De VNG hoopt dat een nieuwe kabinet de basis voor gemeenten op orde brengt. "Want dan kunnen we het over de inhoud hebben, in plaats van eindeloos gebakkelei over geld", aldus voorzitter Sharon Dijksma.