Rijk van Nijmegen

Corona rukt op, kun je nog naar het kerstdiner?

Een patiënt met corona op de Intensive Care wordt verzorgd door een zorgmedewerker (ter illustratie)
Een patiënt met corona op de Intensive Care wordt verzorgd door een zorgmedewerker (ter illustratie) © ANP
NIJMEGEN - Volgende week zitten we massaal met familie of vrienden aan het kerstdiner. Toch gooit corona misschien opnieuw roet in het eten. "Als we kijken naar de virusdeeltjes in het rioolwater, zitten we op het hoogste niveau sinds het begin van de pandemie", waarschuwt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc te Nijmegen. "Als je ziek bent, blijf dan thuis met kerst."
De Infectieradar van het RIVM houdt wekelijks een onderzoek naar onder meer het coronavirus. Uit de laatste resultaten blijkt dat Gelderland momenteel het hoogste percentage mensen met luchtwegklachten van heel het land heeft: bijna 12 procent. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Landelijk liggen er bijna 900 mensen met corona in het ziekenhuis.
Als je niet lekker bent, vier dan geen kerst met oudere mensen
Epidemioloog Alma Tostmann
Dat er nu een hoop mensen ziek zijn, was volgens Tostmann wel te verwachten. "Corona is nooit weggegaan. Het is ook de eerste winter zonder aanvullende maatregelen. Dus dat er nu zoveel besmettingen zijn, is geen verrassing."

'Dubbel probleem'

Ook in het ziekenhuis in Nijmegen maken ze zich op voor nieuwe patiënten. "Op sommige afdelingen is er een beddendruk. Straks na oud en nieuw hebben we waarschijnlijk een dubbel probleem. De griepgolf komt er dan weer aan en dat zorgt voor extra druk. Personeel wordt ziek en er komen meer patiënten", verwacht de epidemioloog.

Adviezen

Tostmann roept mensen op om de basisadviezen in acht te nemen. "Hoest in je elleboog en was je handen goed. Als je verkouden bent, ga dan niet naast iemand anders zitten en zet eventueel een raampje open. Zet eventueel ook een masker op. Ik snap dat dat niet zo praktisch is, maar het is wel goed om met name mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen."
Ben je verkouden met kerst? Dan adviseert Tostmann om te overleggen met degenen met wie je een kerstdiner houdt. "Als je niet lekker bent, vier dan geen kerst met oudere mensen. Je zou jezelf van tevoren kunnen laten testen en daar naar handelen. Als je echt ziek bent, blijf dan thuis. Dat is ook het advies van de overheid. Maar ben je bijvoorbeeld alleen verkouden? Overleg dan met elkaar en respecteer elkaars ideeën."

Vaccineren

Ook roept dat epidemioloog op om te vaccineren. "Dat kan nog tot het einde van deze week. Van de 60-plussers heeft bijna de helft dat inmiddels gedaan. Ook voor mensen met een kwetsbare gezondheid, zwangere vrouwen en artsen wordt het aangeraden. Voor die laatste groep is het belangrijk, omdat je dan ietsjes minder besmettelijk bent voor de patiënten", aldus Tostmann.