Rijk van Nijmegen

Deze vrouwen borduren een tafellaken van 24 meter

Er wordt hard gewerkt om het op tijd af te krijgen.
Er wordt hard gewerkt om het op tijd af te krijgen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het wordt een tafelkleed van 24 meter dat bestaat uit allemaal traditionele Oekraïense patronen. Gemaakt door tientallen vrijwilligers voor het Oekraïnefestival dat vanaf vandaag tot met vrijdag plaatsvindt in de Nijmeegse Stevenskerk. Het tafelkleed wordt gebruikt tijdens het kerstdiner op 25 december. Want president Zelensky wil het kerstfeest niet meer houden op 6 januari, zoals Oekraïne voorheen vanuit Rusland was opgelegd.
Het lijkt een behoorlijk gepriegel, maar toch valt dat wel mee, vertelt Marie-José van Erp: "Dat lijkt in het begin zo. Ik ben helemaal geen borduurder, maar ik kan je vertellen dat het heel simpel is en dat het heel meditatief werkt."

Borduren hoort bij Oekraïense cultuur

Onder het communisme werd Oekraïne veel opgelegd vanuit de Sovjet Unie. Zo werd het voor Oekraïners belangrijke kerstfeest na het nieuwjaar verplaatst op 6 januari, net als in de Russisch-Orthodoxe kerk. De uit Oekraïne afkomstige organisator Olena Soroka: "Poetin beweert dat de Oekraïense cultuur niet bestaat en dat wij niet eens een natie vormen. Ons borduurwerk representeert dat onze cultuur een lange geschiedenis heeft. En die koesteren we."
Want borduren is juist heel belangrijk in de Oekraïense traditie. Olena Soroka: "Onze borduurwerken hebben voor ons betekenis. Het beschermt ons volk van slechte invloeden." Voor dit tafelkleed zijn tientallen verschillende patronen gekozen die door even zo veel vrijwilligers geborduurd worden. Marie-José van Erp: "En de patronen zeggen ook iets, het zijn symbolen. Ze spreken ook met die symbolen naar elkaar."

Geen vlekken op het kleed!

Het borduren van het tafelkleed is de opmaat van het Oekraïne-festival in de Stevenskerk dat tot en met vrijdag plaatsvindt. Op 25 januari moet het kleed af zijn, want dan volgt er een groot kerstdiner in de kerk.
An Brans zit nog driftig door te borduren om alles op tijd af te hebben. Wel een beetje netjes eten dan tijdens het diner, geen vlekken maken hè? An Brans: "Nee, nee, er mogen geen vlekken op komen. Ik denk ook niet dat dat gebeurt. Wat iedereen doet er wel heel voorzichtig mee."
Kerstborduren met Oekraïense vluchtelingen