Arnhem en omstreken

Veysel Ü 30 jaar de cel in voor dubbele moord in de McDonald's

Rechtbanktekening van de 34-jarige Veysel Ü.
Rechtbanktekening van de 34-jarige Veysel Ü. © ANP ALOYS OOSTERWIJK
ZWOLLE - De 34-jarige Veysel Ü uit Rozendaal is maandagmiddag veroordeeld tot 30 jaar celstraf voor de dubbele moord in de McDonald's in Zwolle in maart vorig jaar. Dat is gelijk aan de eis van het OM. De rechter gaat mee met het OM dat voorbedachte rade 'overtuigend is bewezen'. Veysel zelf was niet aanwezig bij de uitspraak.
Daarmee komt er in elk geval een voorlopig einde aan deze geruchtmakende zaak waarbij op 30 maart 2022 de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar om het leven kwamen. Zij werden met elf schoten die allemaal doel troffen, neergeschoten in een bomvolle McDonald's. Gezinnen met kinderen, voetbalteams en het grotendeels jonge personeel waren allen getuigen van het drama.
De zaak draaide om geleend geld van Veysel aan de familie Torunlar. Met name aan de zoon van Ali: Ozan. Er is bewijs dat hij Veysel heeft bedreigd. Volgens Veysel is hij ook door Hüseyin en Ali bedreigd, onder meer in de McDonald's.

'Nam schietklaar vuurwapen mee'

Maar de rechter oordeelt dat nergens uit blijkt dat er een concrete dreiging van de broers Hüseyin en Ali richting Verysel uitging. Wel nam Veysel een schietklaar wapen met munitie mee naar de afspraak, ziet de rechter. "Dus heeft hij op zijn minst in overweging genomen zijn vuurwapen te gebruiken."
Bovendien was er volgens de rechter voldoende tijd om over dat voornemen na te denken. Een opwelling acht de rechter dus niet aannemelijk.

'Luistert naar berichten van opa'

De nabestaanden schetsen een liefdevol beeld hun doodgeschoten familieleden. Zo zou een van de kleinkinderen haar opa enorm missen en nog altijd naar de spraakberichten luisteren die hij haar regelmatig stuurde. Mensen zouden jaloers zijn op de betrokken familieman die Hüseyin was.
De partijen kunnen nog in beroep tegen het vonnis.